23 mei 2019 column

Zo help je jouw (klein)kinderen beter eten

img

Drie jaar geleden kocht ik al mijn boodschappen bij de reguliere supermarkt. Ik woonde toen – nog steeds trouwens – met mijn vrouw en kleinkind Milan, in Almere Poort. En daar stond een kakelverse vestiging van een grootgrutter. Het was een genot om daar boodschappen te doen. Dat veranderde nadat ik het boek ‘De Voedselzandloper’ had gelezen. Daaruit leerde ik dat er twee soorten voeding bestaan: natuurlijke voeding die onze voorvaderen aten en onnatuurlijke, door de mens bewerkte voeding. De laatste soort zijn we de afgelopen decennia steeds meer gaan nuttigen. Tussen deze twee soorten zit een wereld van verschil: de eerste soort - planten, vlees, water, noten, zaden, etc. - komt zo uit de natuur. Daar zit niets in of op wat er niet in of op hoort. De tweede soort echter, bestaat uit bewerkte stoffen. Deze verzwakken je immuunsysteem, waardoor je een grotere kans hebt om (ernstig) ziek te worden. Dat is niet te verteren, letterlijk en figuurlijk.

Dit was het begin van een zoektocht naar wat slecht is aan de producten die Milan van allerlei goedbedoelende mensen toegestopt krijgt. Naarmate ik als bezorgde opa meer las, werd ik steeds somberder; niet alleen de producten voor volwassenen zijn schadelijk, maar ook die voor kinderen. Sterker nog, in producten die speciaal zijn bedacht voor kinderen, zitten zelfs (nog) meer schadelijke stoffen.

Daartegenover staat dat er de laatste jaren een gezonde-voedingsrevolutie gaande is, die zijn weerga niet kent. Op internet, in biologische supermarkten zoals Ekoplaza en op biologische markten kun je voor elk ongezond product een gezond alternatief vinden. De reguliere supermarkt is dus niet heilig meer.

Gebruik je gezonde verstand
Tijdens mijn zoektocht kwam ik er ook achter dat er twee soorten informatie bestaan: informatie uit objectieve bronnen, geschreven of verteld door onafhankelijke mensen die slechts de waarheid boven tafel willen hebben en subjectieve informatie, geschreven door mensen die afhankelijk zijn, veelal van de voedingsindustrie: producenten en supermarkten. 60% van alle informatie over voeding is afkomstig van de voedingsindustrie zelf. Die is logischerwijs niet gebaat bij de (harde) waarheid.

Onlangs verscheen mijn boek ‘Niet Te Verteren’. Een boek over gezonde voeding voor kinderen; welke stoffen zitten er in voedingsproducten en wat doen deze met je? Het boek geeft een inkijkje in de misleidende aanpak van de voedingsindustrie, informatie over welke gezonde alternatieven er zijn, en als kers op de taart een 7-stappenplan om een ongezond eetpatroon stap voor stap in te ruilen voor een gezond eetpatroon.

Maar misschien wel de belangrijkste boodschap uit het boek: gebruik je gezonde verstand als je je lichaam gezond wilt houden: wie heeft de informatie geschreven en welke belangen heeft hij? Zo bepaal je zelf welke producten goed zijn voor je kind en welke juist niet. Het is de beste basis voor een kind om gezond oud te worden. Sinds ik dat weet, kom ik alleen nog maar bij een biologische supermarkt of laat ik het thuisbezorgen door Ekoplaza Almere.

avatar

Cors van den Berg

Auteur 'Niet te verteren'