07 jun. 2023 column

World Ocean Day: op naar een duurzame visserij

img

Op donderdag 8 juni is het Wereld Oceanen Dag, een initiatief van de Verenigde Naties. Op deze dag worden er op de hele wereld activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor het belang van de oceanen en het leven hierin. Bij Ekoplaza willen we bijdragen aan de natuur onder water en denken aan de toekomst. Het doel is om zo min mogelijk schade aan te brengen aan de zeebodem, het milieu, zeevogels en zeezoogdieren. Daarom gaat er veel aandacht uit naar het visassortiment, met dierenwelzijn voorop. 

Na jarenlang te hebben geworsteld met de selectie van keurmerken, die aansluiten bij haar eigen hoge normen en waarden, startte Ekoplaza in januari 2021 een onderzoek naar certificeringen, vangstmethoden, vissenwelzijn en ethiek. Dit onderzoek resulteerde in de ontwikkeling van een eigen duurzaam visinkoopbeleid. Daarop volgde een samenwerking met milieuorganisatie Good Fish. 

Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Ekoplaza, legt uit: "Alles wat biologisch gecertificeerd kan worden, bieden we biologisch gecertificeerd aan. Echter zijn er een aantal uitzonderingen, waaronder producten uit de zee. Doordat vis in de vrije natuur zwemt, is het ongecontroleerd en dat zorgt ervoor dat het niet biologisch gecertificeerd kan zijn. Daarom moeten er logische keuzes gemaakt worden. Onze verse vis is duurzaam gevangen en komt direct van boord. We vangen de vis alleen in het juiste seizoen. Dat is niet alleen lekkerder, maar ook beter voor de visstand." 

Keurmerken duurzame visserij
Ekoplaza kiest bij gekweekte vis voor biologisch gecertificeerd en bij wilde vis voor bedrijven die standaarden binnen hun visserij zelf hebben vastgelegd. We kiezen hiervoor omdat keurmerken voor wilde vis naast voordelen, ook verschillende nadelen kunnen hebben. Steven vervolgt: "Het MSC-keurmerk is het meest bekende en meest erkende keurmerk als het aankomt op duurzame vangst. Producten met dit keurmerk zijn terug te vinden in de winkel. Het nadeel van het MSC-keurmerk is dat het zich richt op grootschalige vangst. In de praktijk blijkt dat kleinschalige visbedrijven de kosten voor de certificering niet kunnen betalen. Ook zegt dit keurmerk nauwelijks iets over vissenwelzijn tijdens de vangst of bij de verwerking. De bedrijven waar Ekoplaza mee samenwerkt garanderen duurzame visserij middels zelf samengestelde standaarden. Ook hierbij zijn er nadelen, omdat er geen onafhankelijke toetsing mogelijk is wat bij MSC wél het geval is."

We werken samen met de Good Fish Foundation en Stichting Vis&Seizoen om de visconsumptie structureel te verduurzamen. En dat is hard nodig als we willen dat ook de toekomstige generaties van vis kunnen blijven genieten. Wat kun je zelf als consument doen? 
  1. Eet, net als bij groenten, alleen vis die 'in het seizoen' is. De regel is eigenlijk heel simpel: laat een vissoort met rust als deze met de voortplanting bezig is. Zelfs vis met een duurzaamheidslabel kun je beter niet het hele jaar door consumeren. 
  2. Kies zoveel mogelijk voor duurzame visserij. Vanuit deze gedachte heeft Marqt een speciaal assortiment samengesteld. De vis in het assortiment is in het juiste seizoen gevangen, heeft een gezonde populatie, wordt duurzaam gevangen én is van hoge kwaliteit. 


Good Fish foundation
Good Fish is een milieuorganisatie die helpt bij de keuzes voor duurzame vis, met het doel om 100% goede vis in Nederland te bewerkstelligen. De oprichters bedachten in 2003 de VISwijzer: deze beoordeelt visserijen op status van het visbestand, de effecten van de visserij op het ecosysteem en het beheer van de visserij. Kweekvis wordt beoordeeld op het brongebruik, de impact op de omgeving en het beheer in het land van herkomst.

Good Fish neemt de onafhankelijke toetsing van ons inkoopbeleid en onze leveranciers van wilde en kweekvis voor haar rekening. Naast de kleurcodes van de VISwijzer, stelt Ekoplaza aanvullende eisen aan vissenwelzijn en milieuschade, zoals het voorkomen van spooknetten, welzijn van poetsvissen en vissen buiten het paaiseizoen. Good Fish en Ekoplaza trekken samen op om de visleveranciers te stimuleren actie te ondernemen en hoger te scoren op het vlak van vissenwelzijn, milieuschade, biodiversiteit, klimaat en duurzaamheid. 

Bekijk ons visassortiment

avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.