17 mei 2023

Dag van de biodiversiteit: plant een zaadje!

img

Ons land wordt een ‘groene woestijn’. Door chemische bestrijdingsmiddelen in combinatie met het jaar na jaar verbouwen van dezelfde gewassen zoals aardappelen of mais. Door het zaaien van Engels raaigras op eindeloze akkers wat het einde betekent van bloemen en kruiden in de wei. De grutto en de kieviet zijn bijna helemaal verdwenen omdat er geen beschutte broedplekken zijn in de weilanden. Ook de insecten hebben het moeilijk omdat er geen weidebloemen meer zijn. In 70 jaar tijd is de biodiversiteit met 68% afgenomen. 

Dag van de Biodiversiteit
Maandag 22 mei is het de Dag van de Biodiversiteit: tijd om meer mensen ervan bewust te maken dat het anders kan en anders moet. En het goede nieuws? Samen kunnen we het tij keren. Met onze telers die niet zo willen omgaan met de natuur. Zij telen wisselende gewassen om de bodem gezond te houden, zoeken alternatieven om geen chemische bestrijdingsmiddelen te hoeven gebruiken en geven ruimte aan de natuur op het boerenerf. Ze telen biologisch uit overtuiging en dat levert voor jou producten vol smaak op. 

Veredelde zaden en planten
Voor de biologische teelt is het van cruciaal belang om met sterkte rassen te werken. Rassen die bijvoorbeeld resistent zijn tegen ziekten en plagen. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen is bij bio immers uit den boze. Zaden en planten worden ook veredeld om - vanwege de klimaatverandering - beter tegen langdurige droogte of aanhoudende regen te kunnen. Daarnaast werken veredelaars aan nieuwe rassen met bijzondere eigenschappen, zoals een vollere smaak of langere houdbaarheid. Bij al deze ontwikkelingen staat één ding voorop: biologische rassen zijn nooit genetisch gemanipuleerd. Biologische veredeling heeft eigen strenge regelgeving met ecologische en ethische voorwaarden. Die garantie heb je.

Naar 100% biozaad
Je mag niet zomaar het etiket 'biologisch' op voedingsmiddelen plakken. Alle biologische producenten moeten zich houden aan strenge wetten en regels voor de productie van voedingsmiddelen, diervoeding, planten en bloembollen. Die regelgeving is vastgelegd in de Europese Biologische Verordening. Het Europees biologisch keurmerk is daarmee het enige keurmerk dat én op wetgeving is gebaseerd (en niet het initiatief is van een private organisatie) én verplicht staat op alle biologische producten die in de Europese Unie zijn geproduceerd. Skal is in Nederland de toezichthouder op het naleven van deze wet- en regelgeving.

Momenteel is er nog niet voldoende biologisch zaad beschikbaar voor alle plantensoorten. Daarom kan een biologische boer in bepaalde gevallen toestemming vragen om niet-biozaad te mogen gebruiken. Ook dat zaad moet aan allerlei strenge voorwaarden voldoen (o.a. niet genetisch gemodificeerd, zonder chemische bestrijdingsmiddelen). Het streven is natuurlijk om alleen met 100% biozaad te werken. Dat heeft nog even tijd nodig. Vanaf 2036 (met de invoering van de nieuwe biowetgeving) mogen biologische boeren en tuinders alleen nog mar 100% biologisch zaad gebruiken. Tot die tijd zijn bio-veredelaars druk bezig om voor steeds meer planten en gewassen biologisch zaaigoed te ontwikkelen.