06 feb. 2017 column

Het cholesterol verhaal

img

Ik wil het ook nog graag even over cholesterol hebben. Cholesterol is een vettige stof die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren, onder andere voor de aanmaak van geslachtshormonen, de aanmaak van vitamine D onder invloed van Uv-straling en voor bescherming en ondersteuning van cellen. Cholesterol is vettig en kan daarom niet in water oplossen. Het wordt in het lichaam met behulp van lipoproteïnen (eiwitten die vet op kunnen nemen) door het bloed vervoerd. Je hebt hier twee vormen van, ‘low density’ (LDL) en ‘high density’ (HDL).

Ellis van Foodnut legt uit hoe het zit:
"Het LDL vervoert het cholesterol vanuit de lever naar alle andere delen in het lichaam die het nodig hebben. LDL kan zich afzetten in de bloedvaten en daarom wordt dit ook wel ‘slecht’ cholesterol genoemd. HDL vervoert het cholesterol via slagaders en weefsels weer terug naar de lever waar het wordt omgezet in galzout, wat daarna gebruikt wordt voor de vetvertering. HDL staat bekend als ‘goed’ cholesterol. Omdat cholesterol vaak in verband wordt gebracht met hart- en vaatziekten heeft het een slechte naam gekregen. Feit is dat je het nodig hebt, in beide vormen. Slechts 5 tot 10% van de cholesterol komt via de voeding binnen, de rest wordt door het lichaam zelf aangemaakt. In bepaalde plantsoorten, zoals soja, zitten plantensterolen, een vettige stof die op cholesterol lijkt. Plantensterolen zouden een gunstige werking op het LDL cholesterolgehalte hebben. Zo kunnen zij ervoor zorgen dat er minder cholesterol uit voeding wordt opgenomen, maar ze kunnen er ook voor zorgen dat er minder cholesterol vanuit de lever en de gal in je darmen wordt opgenomen. Dus behalve dat er minder cholesterol binnenkomt, wordt er ook meer cholesterol uitgescheiden.

Dit klinkt goed hè? Dus de commerciële markt is hier direct op ingesprongen en heeft smeerhalvarine op de markt gebracht met plantaardige sterolen, met daarbij de opmerking dat het cholesterolverlagend werkt. Begin hier niet aan! Dit zijn bewerkte producten met een veel te hoog gehalte aan bewerkte plantensterolen. Het neemt de oorzaak niet weg, alleen de symptomen, wat een stuk gevaarlijker is. Veel belangrijker is het, om stressbronnen weg te nemen, te bewegen en om gezond en gevarieerd te eten (onbewerkte producten). Hier passen ook cholesterolrijke producten zoals schaal- en schelpdieren, eieren en vette vis en verzadigde vetten in. Volgens laatste voedingsonderzoeken staat een cholesterolgehalte niet in verband met hart- en vaatziekten."

avatar

Ellis van Kempen

Oprichter FoodNut

Hi, ik ben Ellis en het liefst ben ik de hele dag met eten bezig! I am nuts about food en hieruit is FoodNut ontstaan, ik vind het ontzettend interessant wat voeding met lichaam en geest kan doen en ik ben ervan overtuigd dat gezonde voeding in combinatie met de juiste hoeveelheid ontspanning en beweging de basis is voor een vitaal leven.