10 mei 2017 column

Gezond van mond tot kont!

img

Eind mei kwam ‘De Poepdokter’ van Nienke Tode-Gottenbos uit. Een helder boek waarin ze uitlegt hoe je ervoor kunt zorgen dat je darmen (en daarmee je gezondheid) optimaal kunnen functioneren. Nienke is heel enthousiast over de ontvangst van het boek: “De exemplaren vlogen de winkel uit en ik heb mijn verhaal vaak mogen vertellen.” Blijkbaar is het een onderwerp waar we graag meer over weten, ook al is de ontlasting voor velen toch een beetje een ‘viezig’ onderwerp waar we het liefst een beetje lacherig over praten.

“Eigenlijk is het heel raar dat er toch een beetje een taboe op zit”, zegt Nienke. “Het is immers een van de weinige dingen waarvan je zeker weet dat iedereen het doet. Natuurlijk praat ik dagelijks met mensen over hun ontlasting, maar dat is omdat ze bij mij komen omdat er iets niet goed gaat (Nienke is darmfloratherapeut). Omdat ik zo vaak dezelfde verhalen vertel en steeds hetzelfde advies geef, besloot ik op een gegeven moment om er een boek over te schrijven. Aan de ene kant omdat het goed is als deze informatie beschikbaar is, maar ook omdat ik hoop dat het mensen een beetje bewust maakt van hun darmen en hun gezondheid die daarmee samenhangt.

Ik denk namelijk dat er veel mensen zijn die denken dat het ‘normaal’ is hoe hun darmen functioneren, terwijl het veel beter kan. Die mensen zouden zich met kleine aanpassingen beter kunnen voelen; bijvoorbeeld doordat ze net wat meer energie hebben of dat ze minder last van hun darmen krijgen.”

Een gezonde darmflora is iets waar je je leven lang op moet blijven letten.

 “Met een paar kleine aanpassingen kun je namelijk al een groot verschil maken,” vertelt Nienke. “Je herkent het misschien wel van als je net op vakantie geweest bent; vaak eet je daar toch wat anders en minder gezond dan je thuis zou doen en de meeste van ons voelen dat gelijk aan de darmen of aan de stoelgang. Als we dan thuis weer een paar dagen ‘normaal’ eten, komen onze darmen tot rust en voelen we ons weer als vanouds.”

Het probleem
Als er dingen niet goed gaan in de darmen, kan dat allerlei gevolgen hebben. Van aanhoudende buikpijn tot een gebrek aan energie en problemen met de stoelgang. Het kan uiteenlopende oorzaken hebben, maar volgens Nienke is voeding daar de belangrijkste van.  “In mijn praktijk zie ik dat een verandering in leefstijl en voedingspatroon voor de meeste mensen het beste resultaat geeft.”

Een goede gezondheid steunt volgens haar dan ook op drie pijlers: voeding, darmflora en leefstijl. En een goede darmflora bereik je door gezond te eten en te leven. Maar hoe doe je dat? Nienke geeft aan dat veel mensen niet zo goed weten hoe het zit met onze darmen: “We kunnen zoveel keuzes maken in de winkel en veel producten hebben helemaal geen gunstige invloed op onze darmen. Met mijn boek probeer ik je stap voor stap op weg te helpen. Door informatie te geven en door het ook meteen concreet te maken met recepten.”

Stap 1: Begin met een groentelunch!
Het sleutelwoord voor een gezonde darmflora? Dat is variatie. “Ik ben niet voor het verbieden van een bepaalde voeding, zoals gluten”, legt Nienke uit. “Waar ik wel ‘tegen’ ben is dat we er veel te veel van eten. Dat is niet goed voor je, maar dat geldt voor alle voedingsmiddelen. Als je de boterhammen tussen de middag vervangt door een groentelunch, sla je twee vliegen in een klap: je eet meer groenten (die erg belangrijk zijn voor de vezels) en je zorgt vanzelf voor meer variatie. We vinden het namelijk niet raar om iedere dag diezelfde boterham met kaas te eten, maar iedere dag dezelfde salade vinden we wel saai. Misschien is het even wennen in het begin, maar op die manier komt de variatie vanzelf!” Dat is niet alleen goed voor je darmen, maar zorgt ook dat jij iedere lunch lekker zit te genieten!

DIY: de gezondste salades
Een goede salade, die bestaat volgens Nienke vooral niet uit sla! Een salade hoort vullend, gezond én interessant te zijn. Dat bereik je zo:

  1. Laat de sla weg: ijsbergsla is geen ideale basis voor een salade 'Er zit nauwelijks iets in, maar het neemt een hoop ruimte in beslag.' Kies liever voor een bladgroente zoals andijvie, raapsteel of spinazie. Meer voedingsstoffen én meer smaak!
  2. Gebruik iets vullends: op een schijfje komkommer kun je geen bergen verzetten. Kies liever voor (glutenvrije) vulling zoals zoete aardappel, bruine linzen, quinoa, zwarte bonen of pompoen. Voeg ook nog wat toe om te kauwen, bijvoorbeeld nootjes of paprika. 
  3. Voeg vet toe: 'Eet meer vet. Vitaminen en mineralen worden beter opgenomen als je er vet bij eet'. Maak een dressing met kokosolie, slagroom of crème fraîche en roer er flink wat van door de salade. Daarnaast zorgen vetten voor een verzadigd gevoel, ook mooi meegenomen.
  4. Stop hem vol: Gebruik veel verschillende dingen in een salade en maak 'm lekker vol. Een plan is niet nodig, meestal wordt het vanzelf lekker!
  5. Gebruik je keukenmes: Snijd alles lekker fijn; dat eet makkelijker en het zorgt er ook voor dat alles beter mengt. Zo heb je met iedere hap een smaakvolle verrassing in je mond. 

Succes!

Nienke's favorieten
"Onderstaande producten heb ik eigenlijk altijd in mijn voorraadkast", vertelt Nienke. "Ik vind het handig ze op voorraad te hebben, zodat ik altijd wat kan maken zonder eerst naar de winkel te hoeven. Ook hierin is variatie heel belangrijk; daarom ga ik graag naar Ekoplaza, het aanbod in bijvoorbeeld glutenvrije melen of plantaardige dranken is daar lekker groot, zodat het me makkelijk wordt gemaakt om veel variatie aan te brengen!"

De Poepdokter
Benieuwd naar de andere adviezen en tips van Nienke? 'De Poepdokter' is natuurlijk verkrijgbaar bij Ekoplaza! Ligt het boek niet in de schappen, vraag er dan even naar bij de winkelmedewerkers, zij kunnen het boek voor je bestellen.

De Poepdokter - Gezond van mond tot kont
Nienke Tode-Gottenbos/Spl!nt Media
hardcover, 192 paginas in kleur
€ 22,95
ISBN 9082417715
www.poepdokter.nl

avatar

Nienke Tode-Gottenbos

Darmfloratherapeut & voedingsdeskundige

Nienke Tode-Gottenbos is werkzaam als darmfloratherapeut en voedingsdeskundige. Haar kennis deelt ze op haar leuke blog, in e-books en online cursussen. Ze is dol op gezond, natuurlijk en logisch; daar kies ik ook de supplementen (uit echte voeding) op uit en volgens die filosofie ontwikkel ik ook de verzorgingsproducten (100% natuurlijk, handgemaakt).