30 nov. 2017 column

Een gezonde darmflora met de poepdokter

img

Gezonde darmen zijn erg belangrijk; in je darmen worden voedingsstoffen opgenomen en als je darmflora (alle miljarden bacteriën in je darmen) in topconditie is, dan voel jij je ook stukken beter. Het darmflora heeft namelijk invloed op je immuunsysteem, een gezonde hersenwerking, een gezonde huid en een gezond gewicht. Best wel belangrijk om je darmflora tevreden te houden dus!

Hoe je hiervoor zorgt? Daar weet Nienke Tode-Gottenbos - ook wel bekend als De Poepdokter - alles van! “Om je darmflora optimaal te houden, is voeding het allerbelangrijkst”, vertelt ze. “Het is belangrijk om niet teveel rotzooi binnen te krijgen. Als je de verkeerde dingen eet, voedt je de verkeerde bacteriën, wat tot allerlei klachten kan zorgen. Naast voeding zijn ook voldoende ontspanning en beweging belangrijk!

Vrienden maken met goede bacteriën
Je houdt de goede bacteriën in je darmen vooral te vriend door veel vezels te eten. “Dan gaat het niet om de vezels uit volkorenbrood,” verduidelijkt Nienke, “maar om de vezels die je vooral in groente en fruit vindt. Als je bedenkt dat onze vroege voorouders ongeveer 120-140 gram vezels per dag aten, terwijl wij er tegenwoordig ongeveer 15-20 gram per dag van binnenkrijgen, dan snap je dat er wel winst te behalen is.

Koken voor je darmen
Omdat het best ingewikkeld kan klinken allemaal, besloot Nienke haar tweede boek als Poepdokter uit te brengen. In haar eerste boek gaf ze veel informatie en in dit tweede boek staan vooral veel recepten om het toe te passen. Wat dacht je van Linzensoep, kokospudding of spruitentaart? Klinkt helemaal niet spannend toch? Het zijn lekkere, eenvoudige gerechten waar je darmen blij van worden. Benieuwd naar haar boek? Je vindt het in onze winkels!

Boodschappentip!

Maak een menu: Bedenk voor een paar dagen wat je wilt eten, hoe minder je in de winkel bent, hoe minder impulsaankopen je kunt doen.

avatar

Nienke Tode-Gottenbos

Darmfloratherapeut & voedingsdeskundige

Nienke Tode-Gottenbos is werkzaam als darmfloratherapeut en voedingsdeskundige. Haar kennis deelt ze op haar leuke blog, in e-books en online cursussen. Ze is dol op gezond, natuurlijk en logisch; daar kies ik ook de supplementen (uit echte voeding) op uit en volgens die filosofie ontwikkel ik ook de verzorgingsproducten (100% natuurlijk, handgemaakt).