31 okt. 2023 gezonde bodem

De Nationale Piskijker laat zien hoeveel glyfosaat je eet

img

Robin Food, een nieuwe duurzame voedingscoalitie - waar Ekoplaza onderdeel van is - wacht niet langer op de overheid om glyfosaat uit te bannen, en gaat 500 gratis urinetesten uitdelen waarmee Nederlanders het glyfosaatgehalte in hun urine kunnen laten meten. Glyfosaat is het meest gebruikte bestrijdingsmiddel in de landbouw en wordt in verband gebracht met Parkinson, hersenschade en bepaalde vormen van kanker. Paul Polman (voormalig CEO Unilever), Marianne Thieme (oprichter PvdD), Prof Dr Derk Loorbach en Marjan Minnesma (Urgenda) hebben de test al besteld. 

Pesticiden in je urine zijn helemaal niet nodig. Dat is althans wat Robin Food, een coalitie van duurzame pioniers in voeding, wil aantonen met 500 gratis urinetests. Initiatiefnemer Volkert Engelsman: ‘Pesticiden zitten helaas overal, dus ook in ons. Met deze test kom je erachter hoeveel. Valt die meting hoger uit dan je hoopt, dan raden we je aan om een tijdje biologisch te eten en het dan nog eens te meten. Eerdere experimenten in o.a. de VS, Denemarken en Zweden laten zien dat het gehalte glyfosaat en andere pesticiden dan sterk daalt.” Dat landbouwgif overal doordringt in onze leefomgeving, is volgens Engelsman al decennia bekend. “Het lijkt alleen niet door te dringen tot ons bewustzijn. Hopelijk helpen deze tests daarbij. We hopen van harte dat minister Piet Adema ook meedoet en zijn urine laat meten.’

Pisfluencers
De eerste tests worden beschikbaar gesteld aan thought leaders die bewust bezig zijn met voeding en gezondheid en die niet bang zijn om hun eigen urine aan de test te onderwerpen: de zgn. pisfluencers. Wie zijn resultaat te hoog vindt, krijgt de uitnodiging om twee weken lang zoveel mogelijk bio te eten en daarna de meting opnieuw te doen. Diverse wetenschappelijke experimenten en praktijkproeven hebben laten zien dat het effect snel zichtbaar is in de urine. Nederlanders die willen meedoen kunnen zich aanmelden via robinfoodcoalition.com. In eerste instantie worden 500 test verstrekt.

Glyfosaat en gezondheid
Volgens ‘big agro’ is het gebruik van glyfosaat absoluut noodzakelijk, maar de biologische landbouw doet het al decennia zonder. De gevaren ervan zijn duidelijk. De Nederlandse Parkinsonvereniging waarschuwt ervoor. In Frankrijk wordt Parkinson officieel erkend als beroepsziekte voor landbouwers die werken met pesticiden. Glyfosaat wordt ook in verband gebracht met non-Hodgkin lymphoom (een vorm van kanker) en met schade aan het zenuwstelsel. EFSA, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, vindt echter dat het wel meevalt, net als onze minister van Landbouw. Robin Food wil het vraagstuk transparant maken en burgers nu de mogelijkheid bieden om zelf een geïnformeerde beslissing te nemen. 

Over Robin Food
Robin Food is een coalitie van bedrijven, wetenschappers en talloze NGO’s die niet alleen van glyfosaat af willen, maar van alle chemisch-synthetische en schadelijke pesticiden in de landbouw. De kern van Robin Food zijn zo’n 50 biologische en duurzame koplopers uit het MKB zoals Gulpener, Levelt, Eosta, Greenyard, Odin, Leev, Ekoplaza, Tradin, Hutten Catering, HAK en Ekomenu, samen goed voor zo’n 8 miljard omzet. Naast bedrijven hebben ook wetenschappers van Universiteit Maastricht, Erasmus Universiteit (Rotterdam School of Management), Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit, Radboud Universiteit Nijmegen, en talloza NGO’s zich aangesloten bij de coalitie. Robin Food wil niet alleen wijzen op de gevaren van pesticiden: het doel is om alle relevante impacts van landbouw op mens en milieu transparant te maken. Volgens de Robin Food Coalition begint de transitie naar een inclusieve, duurzame landbouw met pioniers: kraamkamers voor het nieuwe normaal. Alleen zo zijn er bewezen alternatieven beschikbaar op het moment dat de oude situatie instort – en dat gebeurt nu.