22 feb. 2022

Biologisch en jouw gezondheid

img

Bij Ekoplaza zijn we er al lange tijd van overtuigd dat biologisch goed is voor je gezondheid. Gezonde landbouw levert namelijk ook gezonde producten op. Door biologisch te eten krijg je minder schadelijke stoffen en gif binnen. Of biologisch ook gezonder voor je is? Dat is nog maar beperkt wetenschappelijk en aantoonbaar bewezen. Daarom vinden wij het van enorm belang dat hier onderzoek naar wordt gedaan. Het Louis Bolk Instituut, stichting Bac2nature en Universiteit van Maastricht zetten met een uniek onderzoek belangrijke eerste stappen.

Bij het onderzoek wordt voor het eerst gekeken naar de relatie tussen een vitale bodem, voedsel dat daaruit voort komt en de menselijke gezondheid. Deze relatie wordt onderzocht door de bacterieverschillen in tomaten te meten die zijn geteeld in een omgeving met een rijke biodiversiteit (bijvoorbeeld in volle grond) en in een arme omgeving (hydroculturen). Vervolgens wordt gekeken in welke mate de mogelijke verschillen terug te vinden zijn in het menselijk lichaam wanneer deze tomaten gegeten worden.

Waarom tomaten op hydrocultuur niet bio zijn 
Telen op bodemloos substraat of hydroculturen past niet binnen de definitie van biologische teelt. Eigenlijk om een heel eenvoudige reden: omdat de planten niet in de vruchtbare volle grond groeien. Bij biologische landbouw is een gezonde bodem de basis voor duurzame voedselproductie. Het is volledig gebaseerd op het principe dat een vruchtbare bodem de plant voedt, zodat de plant op zijn beurt weer voedzaam voedsel kan voorbrengen.


Verschillende gezondheidsmetingen laten zien dat bacteriën in de darmen een belangrijke rol spelen. De samenstelling van deze bacteriën wordt ook wel microbioom genoemd. Mensen met een grote diversiteit aan bacteriën in de darm lijken gezonder dan mensen met een lage diversiteit aan bacteriën. In het onderzoek wordt bekeken of tomaten van de volle grond een hogere diversiteit aan micro-organismen hebben, dan tomaten geteeld op substraat. Daarnaast wordt er onderzocht of de diversiteit aan bacteriën in tomaten bijdragen aan de diversiteit in de darm, en daarmee aan een weerbaardere gezondheid bij de mens. Marco van Es, oprichter Bac2nature: “Sinds de industriële revolutie komen we steeds minder in contact met de hoge diversiteit aan bacteriën uit de natuur. Dit veroorzaakt een verarming van ons microbioom en daarmee een verhoogd risico op (chronische) ontstekingsziektes. Deze ontwikkeling wordt ook wel de biodiversiteitshypothese voor gezondheid genoemd. Bac2nature zet zich in om onderzoek te stimuleren naar oplossingen om het contact met diverse bacteriën uit de natuur op een moderne manier te herstellen.”

Het belangrijkste doel van het Louis Bolk Instituut, stichting Bac2nature en Universiteit van Maastricht met dit onderzoek is om het eerste conceptuele bewijs te leveren. Het bewijs maakt het hopelijk mogelijk om het thema ook op de agenda te krijgen bij zowel overheden als bedrijven. “Wij zijn enorm blij dat de relatie tussen bodem, gewas en gezondheid met dit onderzoek onder de aandacht wordt gebracht,” aldus Erik Does, CEO Ekoplaza. “Eigenlijk sluit het onderzoek aan op recente wetenschappelijke publicaties waarbij reguliere appels en aardbeien werden vergeleken met biologisch geteelde. In deze onderzoeken werd gevonden dat de diversiteit aan bacteriën en schimmels in biologische appels en aardbeien groter is dan in gangbaar geteelde. Tevens werden bij biologische aardbeien een grotere diversiteit aan bacteriën en schimmels gevonden, dan bij hun reguliere broertjes. Wij verwachten dat dit onderzoek deze veronderstellingen zullen ondersteunen.”

Bac2nature is een stichting die beschikbare wetenschappelijke kennis op het gebied van diverse microbiële blootstelling toegankelijk maakt, voor de verbetering van onze gezondheid. Stichting Louis Bolk Instituut is een onafhankelijk kennisinstituut dat al ruim 40 jaar kennis voor duurzame landbouw, voeding en gezondheid ontwikkelt. Voor verdere informatie rondom deze partijen of dit onderzoek, verwijzen we door naar het persbericht.