26 jun. 2024 groeiende natuur

Biodynamische landbouw: al 100 jaar werken aan een groeiende natuur

img

Bio iets van de laatste jaren? Nope. De biodynamische landbouw viert dit jaar haar 100-jarig bestaan. Het allereerste biodynamische bedrijf van Nederland vind je in Zeeland: Loverendale Ter Linde. Een gemengd bedrijf waarbij vanuit antroposofische visie wordt gewerkt aan een groeiende natuur. Tim Moerman teelt er voor ons Demeter-appels en peren.

De eerste BD-boerderij van Nederland
In 1924 gaf Rudolf Steiner een serie voordrachten voor een aantal boeren over de samenhang van alles wat leeft, en over hoe je als boer deel bent van een levend geheel. Deze lezingenreeks werd later bekend als 'de Landbouwcursus'. In 1926 richtte Marie Tak van Poortvliet Loverendale op. Daarmee was ze de eerste in Nederland die de biodynamische principes ging toepassen. Dat wil zeggen dat mens, dier, plant, aarde en kosmos met elkaar verbonden zijn en daarom allemaal evenveel aandacht nodig hebben. Maar het was pionieren geblazen! Naast de tuinderij werd er al in de jaren '30 yoghurt gemaakt en brood gebakken. In het ontwikkelen van de biodynamische landbouw en het Demeter-keurmerk in Nederland nam Loverendale een belangrijke plek in. Tien jaar geleden nam Tim Moerman het roer van het bedrijf over en werd het een plek waar iedereen biodynamisch van dichtbij kan beleven. Deze zomer heeft Tim zelfs een eigen biodynamische strandtent geopend: Marie bio Strandkot. 

Kampioen biodiversiteit
Eén van de kenmerken van het Demeter-keurmerk is dat bedrijven minimaal 10% van het areaal aan biodiversiteitsbevordering besteden. Dat zie je bij geen enkel ander keurmerk en het maakt Demeter tot kampioen biodiversiteit. Zoals veel biodynamische bedrijven is het bedrijf van Tim gemengd. Appels, peren, koeien, kippen, varkens, bijen, bloemen en granen: je komt het allemaal tegen. Tim wil graag meer met strokenteelt werken. Door zijn percelen telkens te verdelen in vakken van acht stroken van drie meter kan hij verschillende gewassen door elkaar laten groeien. Als Ekovriend kun je Tim een handje helpen door je Eko's aan hem te doneren. Dan kan hij de strokenteelt verder ontwikkelen. 

Heb jij al vakantieplannen? 
Op biodynamische bedrijven staat verbinding centraal. Het zijn plekken waar ons eten vandaan komt en waar mensen zich kunnen verbinden met de natuur. Een aantal biodynamische bedrijven kun je daarom bezoeken, waaronder het bedrijf van Tim. Fiets even langs voor een huisgemaakt ijsje of wat lekkers van de koffiebar. De kinderen kunnen klimmen en klauteren in de natuurspeeltuin. Naast een prachtige boerderijwinkel met veel producten van eigen bedrijf kun je ook verse melk tappen. En blijf je kamperen op de camping, dan zijn de ontbijtjes vanuit de eigen bakkerij moeilijk te weerstaan. De rustige Zeeuwse strandjes en de biodynamische strandtent die een paar kilometer verderop liggen maken je vakantiegevoel compleet.

Meer over de boerderij

En extra leuk: deze zomer maak je kans op €250,- winkeltegoed! Bezoek een biodynamische boerderij en laat via social media zien wat jou inspireert. Dat kan door middel van een verhaal, reel of video zijn. Tag Stichting Demeter en wellicht win jij wel €250,- winkeltegoed bij de biospeciaalzaak!

De actievoorwaarden