30 apr. 2020 column

Voeding als medicijn

img
'Het is een feestje om de Ekoplaza-producten te combineren tot een gezonde maaltijd'

Steffi Haazen (34) is diëtist en eigenaar van voedingsadviesbureau Zuiver Eten. Ook schreef ze het boek ‘Tenminste houdbaar tot’ waarin ze de basiskennis over voeding helder beschrijft; zeer informatief als je wilt beginnen met een gezonder eetpatroon. Vanaf de zomer zie je haar regelmatig terug als diëtist van Dr. Goodfood voor de Ekoplaza-campagne waaraan ze haar medewerking verleent.

Wegens de huidige coronacrissis neemt de inhoud van de zomercampagne andere vormen aan, maar we gaan Steffi zeker vaker zien!

Steffi: “Mijn passie voor voeding heb ik te danken aan mijn moeder. Als kind ging ik al met haar mee naar de biologische markt, deden we samen boodschappen bij de natuurvoedingswinkel en haalden we elke week een biologisch groentepakket bij de groenteboer. Ik vond het leuk om op deze plekken te winkelen; ze hadden er allemaal interessante producten die je niet in de reguliere supermarkt zag.” 

Voeding als medicijn 
“Op ongeveer negenjarige leeftijd kreeg ik last van eczeem. Mijn behandelend arts, Anna Kruyswijk, zette naast reguliere geneeskundige behandeling ook voeding in als medicijn. Zo genazen mijn darmen waardoor ook mijn eczeem verleden tijd was. Toen ik als twintiger nadacht hoe ik mijn leven wilde inrichten, kwam ik erachter dat ik iets wilde gaan doen waarmee ik dicht bij mezelf bleef. Dus begon ik bij mijn passie: lekker eten en goede voeding voor je lijf. Ik startte de opleiding Voeding & Diëtetiek om alle ins en outs van dit onderwerp te leren.” 

Wat is gezonde voeding? 
“Als diëtist heb ik een belangrijke taak. Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende geluiden over wat gezonde voeding nu precies is. Dat werkt verwarrend en kan demotiverend zijn om gezond te gaan eten. Tijdens mijn werk kwam dokter Anna Kruyswijk weer op mijn pad, die regelmatig in de Lekker Weten als Dr. Goodfood heeft gestaan. Samen met haar kennis ga ik je ondersteunen in het (nog) gezonder maken van jouw voedingspatroon. De richtlijnen van Dr. Goodfood zijn samengesteld volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. Daarin worden maaltijden hoofdzakelijk met pure producten klaargemaakt. Ekoplaza heeft een enorm aanbod van dergelijke producten. Het is dus een feestje om deze op verschillende manieren met elkaar te combineren en elke dag gezonde maaltijden op tafel te zetten. Hoe je deze richtlijnen kunt opvolgen? Dat zie je vanzelf in de Ekoplaza-filialen.”

avatar

Steffi Haazen

Diëtist

Steffi Haazen is diëtist en eigenaar van voedingsadviesbureau Zuiver Eten. Zij geeft adviezen over een gezonder eetpatroon en is voorstander van ‘balans op je bord’.