13 okt. 2017 column

De geschiedenis van dieren eten

img

Na de Tweede Wereldoorlog besloten de VN (Verenigde Naties) het volgende: ‘nooit meer honger’. Vanuit die missie stuurde de VN alle overheden aan om boeren en ondernemers te subsidiëren om dit probleem op te lossen. Visboeren, vleesboeren, kippenboeren en boeren met een melkveehouderij kregen geld toegespeeld. Als ze maar snel veel calorierijke producten gingen produceren. 'Producten' waarmee we de hongerwinter voorgoed achter ons zouden laten.

Zo ontstonden vleeswaren, kaas, vissticks, hamburgers en smack. De fruit en tuinbouw kregen vrijwel niets. Want, zo werd gedacht: 'fruit en groente daar zit toch niets in'. Calorieën boven kwaliteit. Zo werden alle dierlijke producten symbool voor vrijheid, overwinning en rijkdom.

Mede om die reden worden we nog steeds opgevoed met vlees, vis, zuivel en eieren. Het is binnen no-time onderdeel van onze cultuur geworden. Vanuit de overheid, onze ouders, grootouders, school, de media en zelfs vanuit het gros van de artsen krijgen we nog steeds het advies dagelijks dierlijke producten te consumeren voor een optimale gezondheid. 

We kunnen dus concluderen dat een mengelmoesje van opvoeding, gewoontes, cultuur, smaak, berichtgeving, de beste bedoelingen vanuit de overheid en een inmiddels rijke en invloedrijke lobby van vlees,- vis,- zuivel- en ei-industrie ervoor zorgt dat het gros van de Nederlanders nog iedere dag dierlijke producten eet (en gebruikt). 

Onze genetische code, lijkt vergeleken met de mens van 40.000 jaar geleden, maar 0.03% veranderd. Een kleine ontwikkeling die in schril contrast staat met de grote verandering in ons leef- en eetpatroon. Die is vaak 100% anders. Onze anatomie is er nog steeds op 'gebouwd' voornamelijk fruit te eten aangevuld met bladgroen, kruiden, kiemen, zeewier noten en andere biologische groenten. Echter, toch hebben we een industrie gecreëerd met een voedselverdeling, waardoor in sommige delen van de wereld mensen nog steeds sterven van de honger en in andere delen mensen sterven aan de gevolgen van (inwendig) overgewicht.

En het kan anders! Het kan net zo lekker, misschien wel nóg lekkerder. We kunnen onszelf op een manier voeden die niet alleen gezond is voor onszelf, maar ook gezond is voor alle dieren, de wereld en haar prachtige maar ook noodzakelijke natuur.

Deze blog is geschreven door Janneke van der Meulen, ambassadrice van Ekoplaza. Hierdoor onttrekt Ekoplaza zich aan eventuele voedings- en gezondheidsclaims of inbreuk op auteursrecht.

avatar

Janneke van der Meulen

Ambassadrice van Ekoplaza

Schrijfster van de boeken EET WIN-WIN en Supersnel herstel. Ze eet voor 99% biologisch fruit en vult dit aan met biologisch bladgroen, kruiden, kiemen, (zee)groenten, zeewier en andere planten. Verder traint ze iedere dag twee keer (behalve op rustdagen) in voorbereiding op de Olympische Spelen van 2020 en focust ze zich met haar website, blogs, columns, lezingen en boeken op een wereld waarin iedereen wint!