Geitenyoghurt
Geitenyoghurt bevat relatief veel vitamine-A, eiwitten en mineralen. Dat zorgt voor een positieve invloed op de darmflora. Over het algemeen is geitenyoghurt niet zo stevig, omdat het vet in de melk erg fijn verdeeld is. Gedurende het jaar schommelt het vetgehalte en daarmee ook de stevigheid. In de winter is de yoghurt daarom steviger dan in de zomer.
Het productieproces van de geitenyoghurt van Vliek begint net als bij de geitenmelk met het opwarmen en het homogeniseren van de geitenyoghurt. Het pasteuriseren wordt in tegenstelling tot de geitenmelk gedaan op 87°C. Zo worden alle mogelijk aanwezige ziekteverwekkende bacteriën gedood en eiwitstructuren doorbroken wat de yoghurt de juiste dikte geeft. Tot slot wordt er zuursel toegevoegd en gaat de yoghurt de broedcel in om de juiste PH-waarde te verkrijgen.
Geitenmelk
De samenstelling van geitenmelk is in vergelijking met koeienmelk niet heel verschillend, al heeft geitenmelk wel een hoger vitamine A-gehalte. Bij een goede en hygiënische behandeling smaakt geitenmelk altijd neutraal. Door de aanwezige korte vetzuren caprine-, capryl- en capronzuur wordt dit ook wel als de typische geitensmaak gezien.
Het productieproces van de Vliekse geitenmelk begint met het opwarmen van de melk. Daarna wordt de melk gehomogeniseerd om te voorkomen dat het vet of de room in de melk boven komt drijven, maar juist gelijkmatig over de melk wordt verdeeld. Dan wordt de melk gepasteuriseerd op 72°C en worden de mogelijk aanwezige ziekteverwekkende bacteriën gedood. Tot slot wordt de melk gekoeld, verpakt en klaargemaakt voor transport.
Duurzaamheid en voerwinning
Vanaf het begin wist Vliek dat ze als zuivelproducent veel stroom zouden gaan verbruiken.
Om de ruimte optimaal te benutten en toch duurzaam te blijven heeft de geitenboerderij 180 zonnepanelen aangebracht op het dak van de geitenstal. Die leveren per jaar 40.000 kWh aan energie op.
Ook gaat de geitenboerderij zorgvuldig om met haar grond en het verbouwen van grasklaver. Grasklaver wordt 5 tot 6 keer per jaar gemaaid en na elke maaibeurt wordt het geperst in wikkelfoliebalen. Als deze balen minimaal 6 weken hebben gestaan, is het prima voer voor de geiten. Naast dit kuilvoer kunnen de geiten in de zomer ook vers gras eten in de weide.