Voor Dag & Dauw - om thuis af te bakken
Elke dag staan onze bakkers voor dag en dauw op om te werken met de beste biologische granen. Het deeg wordt met zorg gekneed en krijgt alle tijd om te rijzen. Hierdoor wordt het brood heerlijk mals en smaakvol en zit het vol met gezonde voedingsstoffen. Onze bakkers hebben jarenlange ervaring in het bakken van biologisch brood en banket op basis van 100% natuurlijke ingrediënten. Het ‘geheim’ van deze heerlijke broden is tijd. Het merendeel van de tijd zit in het rijzen en rusten voor een optimale smaakontwikkeling en verdieping van het aroma.
Het deeg voor de van Dag & Dauw broden heeft verschillende stappen ondergaan. Eerst wordt het voordeeg gemaakt; een mengsel van water en meel dat 22 uur lang de tijd krijgt om te rijpen! Hierdoor krijgt de smaak alle tijd om zich te ontwikkelen en smaken de broden smeuïg, mals en blijven daardoor langer lekker vers. De werkwijze zorgt voor een typische authentieke smaak van pure ingrediënten. Daarna wordt dit voordeeg gemengd met water, bloem, meel en zaden voor het 'echte brooddeeg'. Dit deeg wordt tot broden gevormd, die in afzonderlijke rijsbakjes worden gelegd om voor te rijzen. Dit duurt twee uur. Vervolgens wordt het deeg in de koeling gezet, waar het wederom 16 uur kan rusten. Tenslotte wordt het brood afgebakken. Deze manier van broodbereiding is gebaseerd op de traditionele wijze van brood bakken waarin tijd centraal stond. Het met de hand bereiden en decoreren van het deeg is een bijzonder en arbeidsintensief proces.
Tip! Voor Dag & Dauw biedt een gevarieerd assortiment. Er is niet alleen keuze uit gist- of desembrood, maar ook uit verschillende graansoorten en combinaties daarvan. Het assortiment is deels verrijkt met pitten en zaden zodat u kunt kiezen uit verschillende smaakvolle varianten.
Je koopt ons brood voorgebakken in de webshop, zodat je het thuis in een paar minuten tijd knapperig kunt afbakken. Dat betekent áltijd genieten van lekker vers brood!
Het brood afbakken doe je in een goed voorverwarmde oven op 220 graden. Afhankelijk van de felheid van je oven duurt dat voor broden van 800 gram 10 tot 12 minuten. Het gaat erom dat de korst mooi goudbruin kleurt en de hitte van de oven tot in de kern van het brood komt. Laat het brood minimaal 10 minuten afkoelen voordat je het aansnijdt.
Heb je het brood gisteren afgebakken en is de korst niet meer zo knapperig? Dat kan! Dit komt omdat er geen houdbaarheidstoffen in ons brood zitten en de korst extreem gevoelig is voor een hoge luchtvochtigheid. Ook dan kun je het brood prima in een voorverwarmde oven van 220 graden in een paar minuten weer krokant laten worden.
Zowel voorgebakken als afgebakken brood kun je in de vriezer bewaren. Als je het van tevoren snijdt, kun je de plakken perfect in een broodrooster laten ontdooien. De korst wordt dan weer lekker krokant. Als je het hele brood hebt ingevroren, laat je het ontdooien terwijl de oven opwarmt en bak je het daarna af zoals beschreven.