Pompoen-pastinaak gratin met gruyère
Pompoen-pastinaak gratin met gruyère

Hoofdgerecht

Pompoen-pastinaak gratin met gruyère

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 579 kcal / portie

Ingrediënten lijst

450 g pompoen, geschild en in dunne plakken
450 g pastinaak, geschild en in dunne plakken
300 ml slagroom
200 ml melk
100 g gruyère, geraspt
25 g boter
2 teentjes knoflook, geplet
2 uien, in dunne halve ringen
2 el grove mosterd
1 el olijfolie

BEreidings wijze

  1. Verhit de boter in een koekenpan en bak hierin de uien op laag vuur zo’n 10 – 15 minuten totdat ze zacht zijn en beginnen te kleuren.
  2. Verwarm ondertussen de melk, slagroom en knoflook samen tot net aan de kook. Zet dan gelijk het vuur uit en laat 10 minuten trekken. Vis de knoflook eruit en voeg de mosterd toe. Roer goed door en breng goed op smaak met zout en peper.
  3. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  4. Maak afwisselende laagjes in een ingevette ovenschaal van pompoen, pastinaak, uien, ¾ van alle kaas en het roommengsel. Eindig met het roommengsel en strooi de andere ¼ van de kaas er overheen.
  5. Dek de gratin af met aluminiumfolie en bak 45 minuten.
  6. Haal de folie van de gratin en verhoog de oventemperatuur naar 200°C. Bak de gratin nog 20-30 minuten totdat hij mooi goudbruin is en helemaal gaar.

Boodschappen lijst

Tips

Bereidingstijd: 90 minuten Dit recept is afkomstig uit Lekker Weten Herfst 2020