24 mei 2023 column

Wel verpakt, geen plastic

img

Van maandag 22 mei tot en met zondag 28 mei 2023 is het De Week Zonder Afval, een initiatief van Milieu Centraal. Tijdens deze week gaan we met z'n allen de uitdaging aan om zo min mogelijk afval weg te gooien. Het kan al door kleine switches te maken in je dagelijkse leven. Zo ben je stap voor stap duurzamer bezig. Bij Ekoplaza helpen we je daarbij. Want bij ons betekent biologisch niet alleen goed geteelde en geproduceerde levensmiddelen. Onze kernwaarden gaan ook over gezondheid en verantwoording nemen voor je leefomgeving. Zo min mogelijk verpakkingen in plastic is daar een belangrijk onderdeel van. 

Stap een Ekoplaza binnen en je ziet zoveel mogelijk onverpakte groente en fruit, producten in kartonnen sleeves en houdbare producten in glas. Toch is er nog steeds plastic te vinden in onze winkels, hoe zit dat eigenlijk? "Ons streven is zoveel mogelijk producten verpakkingsvrij aan te bieden", vertelt Steven IJzerman, kwaliteitsmanager bij Ekoplaza. "We werken al jaren hard aan het terugdringen van de hoeveelheid plastic in onze winkels. Van al het groente en fruit dat nog verpakt zit in plastic, bieden we ook een verpakkingsvrij alternatief aan. Bij sommige producten kunnen we dat vanwege bijvoorbeeld de voedselveiligheid of kwetsbaarheid van het product niet om plastic heen. Denk daarbij aan voorgesneden groenten. Ook al zoeken we naar oplossingen, dat soort producten kunnen we nu nog niet verpakkingsvrij aanbieden."

Korte keten
"Onnodig verpakken hebben we de laatste jaren meedogenloos hard aangepakt. Komkommers zijn daar een goed voorbeeld van. Om de houdbaarheid te verlengen worden die door veel andere supermarkten in plastic verpakt. Daar doen we niet meer aan mee. Door een goede afstemming met onze telers zorgen we ervoor dat de tijd tussen het oogsten van de komkommers en het moment dat ze in de winkel liggen zo minimaal mogelijk is. Door de keten zo kort mogelijk te maken hoeven we helemaal geen plastic te gebruiken. Waar het niet nodig is, verpakken we niet."


Wisselwaar al gespot? 
Sinds kort vind je jouw bio basics - rijst, peulvruchten, granola, gedroogd fruit en nog veel meer - in glazen statiegeldpotten. En is je pot op? Dan wissel je 'm gewoon weer in! Zo draag jij bij aan een afvalvrije keten en bewijzen we samen dat een circulair verpakkingssysteem de toekomst heeft. 

Bekijk Wisselwaar


Glansrol voor kartonekoplaza-biologisch-aardbeien-verpakking
De afgelopen jaren werd gebruik gemaakt van composteerbaar folie, maar dat zie je steeds minder in de winkel terug. "Hoewel dit wat ons betreft een goed alternatief voor plastic is, werd dit in de praktijk niet door de Nederlandse afvalindustrie en politiek omarmd. Pionieren is soms ook bijsturen en we hebben daarom besloten ons vooral te concentreren op materialen die bewezen circulair zijn. Karton speelt daar een glansrol in. Ieder type materiaal kent eigen uitdagingen, zo is een product in karton niet zichtbaar. Je wil voorkomen dat mensen verpakkingen open gaan maken, daarom is een venster noodzakelijk. Maak je dat echter van plastic, dan kan het karton niet meer mee met de reguliere afvalstroom van oud papier. We zijn daarom zelf aan het experimenteren geslagen en bezig geweest met een 'kijkvenster' dat met de papierrecycling mee kan. Een transparant venster dat het product zichtbaar maakt, maar dat dus gewoon met het oud papier mee mag. En dat is gelukt!"

We zijn de eerste in Nederland die daarmee komt. Een grote doorbraak. Onze aardbeien zitten nu in deze nieuwe verpakking van 100% recyclebaar FSC-gecertificeerd karton. Het doorzichtige venster is gemaakt van FSC-gecertificeerd cellulose: een natuurlijke grondstof gemaakt van houtpulp. Daardoor kan de volledige verpakking bij het oud papier worden weggegooid. Steven: "Momenteel zijn we de mogelijkheden aan het bekijken om de rest van ons zachtfruit ook in deze verpakking te verpakken."

De weg naar plasticvrij is onderdeel van onze missie, maar is geen route zonder hobbels. Dus terug naar de tekentafel en net zo lang blijven proberen tot het lukt. Ook achter de schermen doen we hard ons best. Zo gebruiken we: 

  • Geen plastic dekvellen
  • Herbruikbare statiegeldkratten om onze groenten en fruit vanaf de telers (verser dan vers) in de winkels te krijgen
  • Geen folie rondom rolcontainers en pallets
avatar

Steven IJzerman

Kwaliteitsmanager Ekoplaza

Steven is als kwaliteitsmanager bij Ekoplaza verantwoordelijk voor de voedselveiligheid bij het servicekantoor en het uitwerken van het hygiënebeleid in de winkels. Daarnaast coördineert hij alle duurzaamheidsactiviteiten binnen de organisatie en heeft hij veel inhoudelijke kennis over de keten.