waterkers van de Klispoel

Ken je waterkers? Het is familie van de tuinkers en heeft een rond, donkergroen blad. Het smaakt fris en peperig zoals rucola of radijs, maar dan lekkerder. Cindy Vermeulen en Ivo van Eck telen deze groente al jaren in hun bedrijf De Klispoel in Ubbergen.

Familiebedrijf De Klispoel

Het bedrijf werd opgericht door Cindy's vader, Norbert Vermeulen. Hij plantte de eerste waterkers in de jaren zeventig op het forellenbedrijf van zijn ouders. "Verzoekje van restaurants in de buurt, waar opa verse forel aan leverde. Waarschijnlijk gingen de groene blaadjes zo van de vuile borden af in de vuilnisbak, want garnituur werd in die tijd vaak niet gegeten", vertelt Ivo. "Maar dat maakte m'n schoonvader niet uit, voor hem smaakte het verbouwen van de groente naar meer." Hij verhuisde zijn bedrijf naar een nieuwe locatie twee kilometer verderop. In een natuurgebied, aan de voet van de stuwwal vlakbij Nijmegen: volop helder water en ongerepte natuur. 

Waterkers

Waterkers

Nederland - 100 Gram

waterkers haalt alles uit het water

Twintig graden en zon, een zacht windje en dan lekker de hele dag met je voetjes in een koude beek. Recept voor een perfecte vakantiedag, maar ook de ideale groeiomstandigheden voor waterkers. Toch is het niet zo ontspannen als het lijkt: "Juist planten die zich moeten verweren tegen hun omgeving, of dat nou zonlicht is of hongerige houtduiven, ontwikkelen de beste smaak", vertelt Cindy.

ekoplaza-biologisch-lekkerweten-lente2023-deklispoel-waterkers-bassin
ekoplaza-biologisch-lekkerweten-lente2023-deklispoel-waterkers-bassin-closeup

Kieskeurige klant

Van oorsprong groeit waterkers met z'n voetjes in een beek of kwelder, mar Cindy en Ivo kweken 'm in grote bassins. Het is een kieskeurige klant: hij wil koel, fris water vol voedingsstoffen. "Dat is een enorme puzzel: de jonge plantjes staan in een dun laagje water op een zandbed. Worden ze groter, dan willen ze meer water, maar ook weer niet te veel. En dat water moet stromen en kraakhelder zijn. Wij hebben de mazzel dat we hier in een natuurgebied zitten waar we bronwater uit de stuwwal kunnen gebruiken voor onze bassins. Want uit het water haalt de waterkers alles wat hij nodig heeft."

Slabedden

In deze tijd van het jaar zijn Cindy en Ivo druk bezig om de bassins van de waterkers schoon te maken voordat de eerste plantjes van het voorjaar weer kunnen worden opgekweekt. De bassins lopen leeg en het sendiment op de bodem, met de stengels en blaadjes van afgelopen jaar, wordt gebruikt om de slabedden van het bedrijf te bemesten. "Elk jaar doen we een bodemonderzoek en wat blijkt: onze grond doet het al jarenlang goed met uitsluitend plantaardige compost uit die bassins. Perfect!"

Waterkers recepten

Houtduiven

De Klispoel werkt al vanaf 1975 helemaal biologisch, de planten groeien in de vrije natuur. "Dat zorgt voor de beste smaak, daar ben ik van overtuigd", zegt Cindy. "Bladeren waar de zon op schijnt of de wind overheen waait krijgen meer structuur: de plant geeft zichzelf meer smaakstoffen. Zo verweert hij zich tegen de wereld. Ook maakt waterkers en stofje aan, glucosinolaat, als natuurlijke bescherming tegen dieren die 'm willen opeten. Het zorgt niet alleen voor de pittige smaak maar schijnt ook enorm gezond te zijn."

Van insecten of volgens heeft de waterkers dus niks te vrezen. Hoewel, de houtduiven in de buurt hebben onlangs de waterkers ontdekt. Ivo: "Eerst zaten ze op de rand van het bassin voorzichtig in wat plantjes te pikken, maar nu zijn ze al zo brutaal dat ze soms middenin de bedden neerstrijken om plaatjes te pikken die ze aan hun jongen voeren." Slim bekeken van die duiven, want je kunt waterkers gerust een supergroente noemen. 

Vitamines, mineralen, aminozuren en omega 3, het zit er allemaal in. "Dat is ook de kracht van de waterkers", zegt Cindy. "Eigenlijk gek dat deze groente in Nederland niet zo bekend is. Ik hoor welens dat mensen niet weten wat ze ermee moeten maken. Het is heerlijk als salade natuurlijk en voor de fameuze Britse watercress soup, maar het is ook superlekker in een stamppot of een frittata, in sauzen, hartige taarten, pastasaus of kruidenboter - noem maar op: wij hebben inspiratie genoeg!