15 mei 2024

Gefermenteerde producten zijn het omfietsen waard

img

Fermenteren is één van de oudste methoden om voedsel te conserveren. Micro-organismen breken suikers af en er ontstaan zuren en bubbels. Eigenlijk ontstaat er een totaal nieuw product, dat soms bijna niet meer te vergelijken is met het ongefermenteerde product. Denk aan koffie, thee, vleeswaren, bier en wijn. Yep, allemaal gefermenteerde producten. Er is alleen één nadeel aan fermenteren: het kost tijd. Laten wij die tijd er nou juist wel voor over hebben. Daar fiets je graag voor om. 

Kimchi
Snijd groenten fijn, dompel ze onder in een oplossing van water en zout en er gebeurt iets merkwaardigs. na een paar dagen komt het product tot leven. Het begint te bubbelen en er ontstaan nieuwe smaken. De micro=organismen die van nature op de groenten zitten vermenigvuldigen en transformeren de groenten tot een totaal nieuw product met een knapperige friszure smaak. Zonde om te verhitten, dus dat doen onze leveranciers dan ook niet. Het gaat zo rauw in het potje zonder conserveringsmiddelen of andere toevoegingen. Kimchi is een perfecte en gezonde smaakmaker als topping op je maaltijd, in een wrap of als onderdeel van een salade. We hebben veel verschillende soorten en merken kimchi, zoals Complete Organics, Kramer, Oh Na Mi en SauerCrowd. Allemaal net even een andere mix en smaak. 

Rauwmelkse geitenkefir
De slogan van De Bonte Weide is 'Geen gemekker, gezond en lekker'. Nou denk je bij geitenzuivel misschien aan een sterke bokkensmaak, maar niets is minder waar. Een overheersende geitensmaak ontstaat bij verhitting van de melk. En aangezien deze geitenkefir is gemaakt van rauwe niet-gehomogeniseerde geitenmelk is hij heerlijk zacht en romig. Absoluut het proberen waard. De melk is afkomstig van een zeldzaam ras zwartbonte geiten die zomers in een wei boordevol kruiden en inheemse planten lopen. Terecht een bonte wei dus. Het is dan ook meer dan logisch dat dit product winnaar was van de bronzen medaille bij de CumLaudeAwards 2023 door Boerderijzuivel.nl.

Kefir starter
Zelf waterkefir maken is helemaal niet zo moeilijk. Voeg suiker, gedroogd fruit en kefir-starter toe aan een pot water en wacht 1-2 dagen totdat het gaat bubbelen. Voeg een paar partjes sinaasappel toe en je krijgt zelfgemaakte sinas, maar dan lekkerder en minder zoet. Zeg maar oer-frisdrank. Ook lekker om te maken met kokoswater. Je kunt de kefir-starter telkens opnieuw gebruiken, waardoor je met 1 zakje minstens 9 liter kefir kunt maken. The Ferment Company heeft ook kefir-starter voor melk. Maar hiervoor kun je ook heel goed plantaardige drinks gebruiken, zoals amandeldrink, kokosdrink, rijstdrink, sojadrink of haverdrink.

Rauwmelkse hangop
Je hebt Slow Food en je hebt Super Slow Food. De kefir van Rauw Power is met zijn fermentatietijd van 24 uur al gerust een Slow Food-product te noemen. Maar laat je die kefir vervolgens uitlekken totdat 60% van de wei eruit is, dan heb je wel de overtreffende trap te pakken. Want ja, dan heb je echt een topproduct. Gemaakt van rauwe melk, dus alle micro-organismen zitten er nog in. Plus die van de kefir-korrels. Feit dat de verpakking soms een beetje bol kan staan laat zien dat de fermentatie zelfs nog in de verpakking doorgaat.

Vegan kaasjes
Over gefermenteerd gesproken: als er iemand weet hoe je met fermentatie een lekker product kunt maken dan is het wel Fermè. Hun vegan kaasjes zijn lekker 'kazig'! In tegenstelling tot andere vegan kazen hebben zij niet geprobeerd om met een hoop geknutsel een kaassmaak te reproduceren. Het enige wat ze gebruiken is cashewnoten, water, zout, kruiden en specerijen en een startercultuur. Hoppa! Laat de fermentatie de rest maar doen. Deze kaasjes zijn een stevige concurrent voor zuivelkazen. Wat fermentatie al niet kan doen!