Hoofdgerecht
Superfood pizza met pompoen
- • Hoofdgerecht
- • 8 personen
Ingrediënten lijst
- • 1 kg flespompoen
- • 250 g champignons
- • 100 g cherrytomaatjes
- • 120 g kikkererwtenmeel
- • 100 g quinoameel
- • 50 g zachte geitenkaas
- • 3 rode uien
- • 1 pot tomatensaus met basilicum
- • 1 teentje knoflook
- • Handvol boerenkool, stelen verwijderd
- • 2 el psylliumvezels
- • 1 el chiazaad
- • 3 tl balsamico azijn
- • 2 tl kokosbloesemsuiker
- • 2 tl gedroogde tijm
- • Milde olijfolie
- • Zout & peper
BEreidings wijze
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de pompoen(en) doormidden, leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat (met het snijvlak omhoog) en rooster ze in 60 minuten goudbruin en gaar. Laat de pompoen helften vervolgens afkoelen (laat de oven wel aanstaan op 200°C).
- Meng ondertussen in een kommetje de chiazaadjes en 3 eetlepels water door elkaar en laat dit 15 minuten staan (zo ontstaat een ‘chia-ei’).
- Schep vervolgens het vruchtvlees uit de afgekoelde pompoenhelften (de schil, pitten & draden heb je niet nodig); je hebt 550 gram gare pompoenpuree nodig voor de bodem.
- Roer in een kom het kikkererwten- en quinoameel door elkaar. Voeg er de psylliumvezels, 1 theelepel tijm, een flinke snuf zeezout & zwarte peper aan toe en meng alles goed door elkaar. Voeg nu ook de afgekoelde pompoenpuree en het ‘chia-ei’ toe. Roer alles goed door elkaar en zorg dat er geen klontjes in het deeg zitten. Laat het deeg 10 minuutjes staan zodat de psylliumvezels en chiazaadjes hun bindende werking kunnen doen.
- Bekleed een pizzavorm (30 cm doorsnede) met bakpapier en verdeel het deeg hier gelijkmatig over. Zorg ervoor dat het deeg bij de randen wat dikker is dan in het midden. Maak de pizza niet te dun maar zeker ook niet te dik; ongeveer 0.5 cm dik. Heb je wat deeg over? Bewaar dit dan en maak er een mini-pizza van.
- Bak de pizzabodem in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar. Gaat het te hard en wordt de bodem te snel donker van kleur? Bedek hem dan met aluminiumfolie.
- Maak, terwijl de pizzabodem in de oven staat, de gekarameliseerde uien. Pel en snijd de uien in dunne halve ringen. Verhit 1 eetlepel milde olijfolie in een pan. Voeg de uienringen samen met wat zeezout toe en fruit even totdat ze wat kleur krijgen. Draai vervolgens het vuur laag en voeg de balsamico azijn en kokosbloesemsuiker toe. Laat de uien zachtjes pruttelen totdat ze mooi zacht & gekarameliseerd zijn.
- Haal de pizza uit de oven. Verdeel de tomatensaus over de bodem (laat de randen vrij) en beleg het met de (gehalveerde) cherrytomaatjes, de boerenkool en geitenkaas. Bak de pizza vervolgens in 10 minuten af en haal hem uit de oven.
- Snijd, terwijl de pizza weer in de oven zit, de champignons in plakjes. Bak deze in wat milde olijfolie samen met 1 fijngesneden teentje knoflook en 1 theelepel tijm goudbruin.
- Maak de pizza af met de gekarameliseerd uien, gebakken champignons en verse spinazie en/of basilicum.
Boodschappen lijst
- Cherrytomaatjes
2,29 250 Gram
removeadd product to cart - Rolletje verse geitenkaas 50+
3,89 125 Gram
removeadd product to cart - Chiazaad
2,39 250 Gram
removeadd product to cart - Psylliumvezels
11,39 250 Gram
removeadd product to cart - Kikkererwtenmeel
3,59 500 Gram
removeadd product to cart - Milde olijfolie
9,99 500 Ml
removeadd product to cart - Witte knoflook
1,59 100 Gram
removeadd product to cart - Balsamicoazijn
6,79 250 ML
removeadd product to cart - Tijm
2,89 15 Gram
removeadd product to cart - Quinoameel
5,59 400 Gram
removeadd product to cart - Pastasaus basilicum
3,59 340 Gram
removeadd product to cart - Rode uien
1,99 500 Gram
removeadd product to cart - Butternut pompoen
4,98 1 stuks
removeadd product to cart - Kokosbloesemsuiker
5,49 330 Gram
removeadd product to cart - Witte champignons
2,49 250 Gram
removeadd product to cart
Tips
Vegan? Laat de geitenkaas dan achterwegen en strooi eventueel wat edelgistvlokken over de pizza wanneer deze uit de oven komt. Ook lekker met wat (geroosterde) gehakte walnoten als finishing touch.
Feedback
Heb je opmerkingen of suggesties op dit recept. Laat het ons weten!