Paddenstoelenflan met groene saus
Paddenstoelenflan met groene saus

Hoofdgerecht

Paddenstoelenflan met groene saus

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 351 kcal / portie

Ingrediënten lijst

300 g champignons, in stukjes
200 ml groentebouillon
200 ml slagroom
125 g gemengde paddenstoelen, grof gesneden
20 g boter + extra om in te vetten
3 eieren, losgeklopt
1 sjalot, fijngesneden
½ citroen, het sap
Olijfolie
Zout & peper
GROENE SAUS:
300 g spinazie, gewassen en gedroogd
100 ml groentebouillon
2 tenen knoflook, geperst
Handvol peterselie, grof gesneden
Olijfolie
Zout & peper
Ook nodig: 4 kleine vormpjes van 4-5 cm

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 160℃ en zet er een lage, ovenvaste schaal, gevuld met heet water in.
  2. Verwarm de klont boter in een pan en bal de champignons met de sjalot rustig aan op laag vuur, ca. 10 minuten. Giet de slagroom en groentebouillon erbij, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 10 minuten stoven. Breng op smaak met zout en peper, haal van het vuur en laat afkoelen.
  3. Pureer het champignonmengsel met de staafmixer of in de keukenmachine tot een egale massa. Meng de losgeklopte eieren er goed door.
  4. Vul de ingevette vormpjes met deze puree tot 1 cm onder de rand. Zet de vormpjes in het waterblad (waterniveau tot 1 cm onder de rand) en laat in ca. 25 minuten in de oven stollen.
  5. Bak intussen voor de saus de spinazie met de knoflook en de peterselie in een scheutje olijfolie op laag vuur ca. 10 minuten. Regelmatig omscheppen. Voeg de bouillon toe en kook nog eventjes zachtjes door. Pureer tot een gladde, groene saus en houd warm.
  6. Bak de gemengde paddestoelen brun in olijfolie. Blus af met citroensap en zet apart.
  7. Stort de flans voorzichtig op warme borden, drapeer er wat saus bij en verdeel de paddenstoelen ernaast.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Herfst. Wijntip! Bij dit gerecht met veel verschillende smaken is de biodynamisch gemaakte Elemental Carmenere de ideale combinatie. De wijn heeft een rijk en vol karakter met zwarte bessen en pruimen. Hij is licht-kruidig en heeft ook iets boers in de smaak wat uitstekend combineert met de paddenstoelen.