Mediterrane tomatentaart met tonijn
Mediterrane tomatentaart met tonijn

Hoofdgerecht

Mediterrane tomatentaart met tonijn

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen

Ingrediënten lijst

250 g cherrytomaten, gehalveerd en zaadjes eruit
160 g tonijn (blik), goed uitgelekt
100 g Parmigiano Reggiano
10 zwarte olijven
3 bladen bladerdeeg, ontdooid
2 tl kappertjes
Beetje bloem
Scheutje olijfolie
Blaadjes van verse tijm
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 200ºC.
  2. Leg de tomaathelften met de snijkant naar beneden op keukenpapier.
  3. Leg de plakken bladerdeeg op elkaar op een met bloem bestoven
  4. werkblad en rol ze uit tot één grote plak. Vet een bakvorm of
  5. ovenschaal in met olijfolie en leg het bladerdeeg erin; het mag over de rand hangen.
  6. Bestuif de bodem met een beetje bloem. Rasp de Parmigiano Reggiano erboven. Verdeel de tonijn over de bodem, gevolgd door de kappertjes en de olijven. Strooi de helft van de tijm erover.
  7. Zet de taart in de oven en laat ca. 15 minuten bakken tot het bladerdeeg begint te verkleuren. Haal uit de oven en leg de tomaatjes met de snijkant naar boven op de tonijn. Bestrooi met de rest van de tijm, versgemalen peper en zeezout. Bak de taart nog eens 10 minuten in de oven tot het bladerdeeg goudbruin is.
  8. Besprenkel met olijfolie en serveer met een frisse salade.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Lente. Italiaanse wijnen zijn vaak een goede combinatie met gerechten waarin met tomaat is gewerkt. Deze Frapatto uit het warme Sicilië is daar een meer van uitstekend voorbeeld van. De wijn is fris, heeft bijna geen tannine en combineert daardoor makkelijk met de aanwezige zuren in de tomaat.