Kabeljauw met kurkuma-aardappels in rasam
Kabeljauw met kurkuma-aardappels in rasam

Hoofdgerecht

Kabeljauw met kurkuma-aardappels in rasam

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 465 kcal / portie

Ingrediënten lijst

600 g vastkokende aardappelen, geschild en in blokjes
4 teentjes knoflook, fijngehakt
2 tomaten, grof gehakt en zaadlijsten verwijderd
1 ui, gesnipperd
15 g ghee
10 g boter
1½ el mosterdzaad
1 tl kurkuma
Zout & peper
RASAM:
900 ml water of bouillon
8 teentjes knoflook, fijngehakt
3 grote tomaten, grof gehakt
2 rode pepers
2 uien, in dunne ringen
1½ el garam masala
1 el zonnebloemolie
KABELJAUW:
4 kabeljauwfilets, de huid licht ingesneden
30 g ghee
6 takjes koriander
1 el citroensap
Zout & peper

BEreidings wijze

  1. Doe de aardappelen in een pan met water en zout. Breng aan de kook en kook de aardappelen op halfhoog vuur in 10 minuten net gaar. Giet af en zet opzij.
  2. Bak het mosterdzaad 2 minuten in 15 gram ghee. Voeg de ui en de knoflook toe en bak nog eens 4 minuten. Roer de kurkuma, de tomaten en de gekookte aardappeleen erdoor en laat een paar minuten sudderen. Voeg de boter, zout en peper toe, warm alles nog even door en haal de pan van het vuur.
  3. Verhit voor rasam de olie in een grote pan op halfhoog vuur. Smoor hierin de uien en knoflook 5 minuten. Roer de garam masala en chilipepers erdoor, bak kort en voeg de tomaten toe. Giet het water of de bouillon erbij en zet het vuur lager. Laat de soep 15 minuten pruttelen, maar niet koken. Breng op smaak met zout en peper en haal de pan van het vuur.
  4. Bestrooi het vel van de kabeljauwfilets met flink wat zout en peper. Bak de filets op de velkant in de ghee, 3-4 minuten. Bestrooi nu ook de bovenkant met zout en peper. Draai de filets om bak ze nog 1 minuut. Haal ze uit de pan en besprenkel met citroensap. Verwarm ondertussen de aardappelen en de rasam.
  5. Verdeel de aardappelen over 4 kommen. Leg de kabeljauwfilets er met velkant naar boven op een schep de rasam erover. Bestrooi met koriander en serveer direct.

Boodschappen lijst

Tips

Dit recept komt uit Lekker Weten Herfst 2017. Wijntip: Blanc de Noir van Vom Berg. Geuren van cassis, rijp geel fruit en wat kruiden. Heerlijk zacht van smaak, waardoor de kurkuma mooi geaccentueerd wordt.