Falafel bowl met bietenhummus
Falafel bowl met bietenhummus

Hoofdgerecht

Falafel bowl met bietenhummus

  • Hoofdgerecht
  • 4 personen
  • 502 kcal / portie

Ingrediënten lijst

700 g kikkererwten (pot)
260 g zoete aardappel
250 g cherrytomaatjes
150 g quinoa
3 teentjes knoflook
1 komkommer
1 avocado
1 rode biet
1 rode ui
1 kleine citroen
3 el kikkererwtenmeel
2 el tahin
1 tl komijnpoeder
1 tl paprikapoeder
1 tl sesamzaadjes

BEreidings wijze

  1. Verwarm de oven voor op 200℃ en bekleed een bakplaat met bakpapier.
  2. Wikkel de (gewassen) rode biet in aluminiumfolie, prik met een vork gaatjes in de zoete aardappel en leg beiden op een met bakpapier beklede bakplaat in het midden van de voorverwarmde oven. Rooster de groenten ongeveer 60 minuten of totdat ze zacht en gaar zijn.
  3. Snipper en bak ondertussen de rode ui en 2 teentjes knoflook in wat olie op matig vuur totdat de uitjes mooi beginnen te karamelliseren. Voeg vervolgens 1 potje (uitgelekte) kikkererwten, 1 theelepel komijn en 1 tl paprikapoeder toe; bak dit nog ongeveer 3 minuten mee.
  4. Laat de gare biet en zoete aardappel afkoelen (maar laat de oven aanstaan). Snijd de zoete aardappel doormidden en schraap de zachte binnenkant eruit. Doe dit in een keukenmachine samen met het kikkererwtenmeel, 1 el tahin, het ui-kikkererwten mengsel, 1/2 tl zeezout en een flinke snuf zwarte peper. Laat de machine draaien totdat er een egaal ‘deeg’ ontstaat. Is het deeg te nat? Voeg dan wat extra meel toe. Is het te droog? Voeg dan wat extra water toe.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier en vorm hier ongeveer 12 balletjes van het deeg op (tip: gebruik eventueel een ijsschep voor een gelijkmatig resultaat), zorg ervoor dat ze wel wat uit elkaar liggen. Bestrooi de falafels met sesamzaadjes en schuif de bakplaat in het midden van de oven. Keer de falafels na 15 minuten om en bak ze dan nog eens 10-15 minuten. Houd tussentijds goed in de gaten of ze niet verbranden.
  6. Kook ondertussen de quinoa volgens instructies op de verpakking en snijd de komkommer, tomaatjes en avocado in blokjes.
  7. Maak tenslotte de humus door de (geschilde, in stukken gesneden) biet samen met 1 potje (uitgelekte) kikkererwten, 1 flinke eetlepel tahin, sap van 1 kleine citroen, 1 teentje knoflook, flinke snuf zeezout, flinke snuf zwarte peper, 2 el extra vierge olijfolie en 3 el water of kikkererwtenvocht te mixen in de keukenmachine tot een gladde, romige dip.
  8. Maak nu de bowls op door de quinoa (eventueel aangemaakt met wat citroensap en olijfolie), groentemix, bieten humus en de falafels over 4 kommen te verdelen.
  9. Heb je een portie over? Ook een ideale meeneemlunch voor de volgende dag! Bewaar left over humus maximaal 4 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast. Ook heel lekker op brood of crackers.

Boodschappen lijst