winterpostelein van boon

In de winter is de groenste groente ongetwijfeld winterpostelein, letterlijk én figuurlijk! Broos, smakelijk, vitaminerijk en duurzaam geteeld in de onverwarmde kas. Daarom is het een duurzaam bladgewas want het groeit bij lage temperatuur met weinig licht. Onze teler Michel Boon is een biologische teler pur sang. In zijn koude kas behandelt hij elk plantje liefdevol met zijn handen. Die passie zie je terug in ons krakend verse winterpostelein. En daar kun je de lekkerste gerechten mee maken!

Spinazie

Spinazie

Nederland - 200 Gram


Biologisch bladgoud

Winterpostelein zijn sappige blaadjes op steeltjes met een friszure smaak. Lekker in een (aardappel)salade, maar ook bij risotto. Postelein bevat ook nog eens veel vitamine C en mineralen. Dus zeker in de winter biologisch bladgoud! Winterpostelein is een eigenwijze groente. Daarom zie je deze in het gangbare circuit bijna niet. Als teler moet je er dicht op zitten.

De meest wonderbaarlijke groente die er is

In het Westfriese Sijbekarspel, aan een doodlopende weg, doemt te midden van weilanden de kas van Michel Boon op. Een koude kas, onverwarmd dus. Alleen het kleine kamertje dat dienst doet als kantoor en kantine zijn verwarmd. Voor de rest is Michel afhankelijk van de zon. Gehuld in een dikke trui buigt hij zich over de groente. Zijn handen verraden dat die zojuist nog door de volle grond zijn gegaan. Hij wijst naar de winterpostelein:

“Kijk, prachtig toch? Voor mij is dit de meest wonderbaarlijke groente die er is. Ondanks dat het in de koude kas staat, groeit het zó mooi. Alleen als het kwik onder nul komt bevriest de plant en kan ik niet oogsten. Gelukkig overleeft winterpostelein de vorst, dus zodra de zon op mijn kas schijnt en de temperatuur omhoog schiet, ga ik door met oogsten. De eerste plantjes zet ik in de tweede helft van september in de grond. Dat doe ik daarna nog zo’n zes keer. Van de eerste plantjes kan ik drie keer oogsten. Ik snijd de blaadjes handmatig van het hart af, zodat er weer nieuwe kunnen groeien. De winterpostelein groeit dan zó hard, dat wanneer ik mij bij wijze van spreken even omdraai en weer omkijk, er nieuwe postelein is om te oogsten."

Witte knoflook

Witte knoflook

Spanje - 100 Gram

handle with care

In tegenstelling tot zomerpostelein - dat wat forser van structuur is met vlezigere blaadjes en stengels - is winterpostelein veel brozer. De blaadjes kneuzen snel en verliezen dan hun knapperigheid. Voorzichtig behandelen dus. In een natte doek in de koelkast blijft winterpostelein zo’n drie dagen vers. Maar waarom bewaren als de groente zo makkelijk te bereiden is?!


Winterpostelein is biologisch bladgoud;
Broze groente waar je voorzichtig mee om moet gaan!

Kort wassen

’s Winters zijn er vrijwel geen rupsen of ander ongedierte. Alleen even kort wassen voor gebruik is het enige dat je moet doen. Je kunt winterpostelein rauw eten, kort stoven of roerbakken. We hebben volop winterpostelein-inspiratie voor je verzameld, dus je kunt aan de slag!

Postelein recepten