groente

lente-groenten
Bij Ekoplaza denken we zo: wat je er niet op spuit, krijg je ook niet binnen! Onze telers gaan uit van de kracht van de natuur. Ze gebruiken geen gif en kunstmest, maar zorgen goed voor hun bodem. Ze zorgen voor bijvriendelijke bloemenvelden en houden maximaal rekening met de vogels. Kampioenen biodiversiteit zijn het!

Biologische groente

Samenwerken mét de natuur

Een gezonde, vruchtbare bodem is het allerbelangrijkst voor een biologische teler omdat die gezonde producten oplevert. De teler kiest voor gewassen die passen bij de natuurlijke omstandigheden van het bedrijf. Zogeheten ‘gewasrotatie’ zorgt dat zware en lichte teelten elkaar afwisselen zodat de bodem niet te zwaar belast raakt en ziektekiemen geen kans krijgen zich te vestigen in de bodem. Daarnaast gebruikt een biologische boer alleen dierlijke mest en/of compost. Telen in harmonie met de natuur is de basis, niet de natuur tegenwerken, maar samenwerken zodat we een gezonde wereld achterlaten voor de volgende generaties. 

Waar mogelijk helpt de teler de natuur een handje door gebruik te maken van nestgelegenheid en houtwallen in te zetten voor vogels en andere nuttige dieren, zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen en kevers. Deze dieren zijn natuurlijke bestrijders en eten schadelijke insecten op die anders de gewassen zouden opeten. Met als bijkomend voordeel dat de natuur hier ook nog eens gezonder en aantrekkelijker van wordt. Dat noemen we samenwerken met de natuur in plaats van tegen de natuur. Er worden dus bewust langs biobedrijven bloemen/kruiden aangelegd. Of bijvoorbeeld een elzenhaag waarin vogels en insecten vertoeven. Dat is belangrijk, bijvoorbeeld het kwikstaartje eet in de broedtijd zo’n tweeduizend bladluizen per dag. Sommige bioboeren kweken zelf hun eigen lieveheersbeestjes. De larven daarvan verzamelen ze en worden preventief uitgezet in de kas. Ze eten namelijk zo’n vijfhonderd luizen per dag!

biologisch-seizoensgroente

Groente recepten

De beste smaak door tijd

Groente en fruit groeien meestal in een bepaald seizoen. In deze periode smaakt het lekker en komt het van dichtbij. Daar kiezen wij voor. Raapstelen en asperges in het voorjaar. Aardbeien in de zomer en pompoenen in de herfst. Het juiste seizoen geeft de volle smaak. Het is bovendien duurzamer. Het eerste schap dat je bij ons in de winkel ziet, zijn de groente en fruitproducten die in de aanbieding zijn. Dat zijn grotendeels producten die volop aanwezig zijn in het seizoen. Maar soms kan het niet anders dan van ver weg. Bananen, mango’s of kiwi’s groeien immers niet in Nederland. In dat geval zorgen wij ervoor dat we de lokale boeren kennen, een korte keten hebben en dat het transport duurzaam is. 

Verse kruiden,specerijen

menselijke maat

Onze boeren hoeven niet te protesteren. Gewassen krijgen zonder chemische hulpmiddelen de tijd om te groeien. Ze investeren in de bodem, ook voor de toekomst. En daar betalen wij voor. Elk onderdeel van de keten, van boer tot bord, is bij ons gezond. Gezonde bodem, gezonde gewassen, gezonde prijs. Gericht op de toekomst in plaats van op snel gewin. Samen zorgen we ervoor dat door innovatie en samenwerking de aarde in staat blijft ons te voeden, ook voor de volgende generaties. Wij vinden dat een betere manier om met voedsel om te gaan.

ekomenu-aanrecht