De haverkamp

In de gangbare Nederlandse akkerbouw worden veelvuldig neonicotinoïden gebruikt: een bestrijdingsmiddel dat uiterst giftig is voor insecten. Onze biologische en biodynamische boeren investeren juist in biodiversiteit. Door gifvrij te werken krijgen ze het beste voedsel en zorgen ze voor de bescherming van ons landschap. Grondwater en sloten blijven schoon en kwetsbare planten, vogels, vlinders en bijen krijgen alle kansen.

Biologische telers Jopie en Heleen

Het kropje eikenbladsla groeit kleinschalig op eeuwenoude, vruchtbare grond die zij met hart en ziel bewaken. De boerderij staat aan de rand van het bos en stond in 1399 al op de kaart. Dat heeft grote waarde en daarom telen Jopie en Heleen zo duurzaam mogelijk op kleine percelen met ruime vruchtwisseling. Dit bedrijf valt onder ‘agrarisch natuurbeheer’, wat inhoudt dat de helft van het land met biologische granen wordt beteeld. 

De hoop is dat zo bepaalde diersoorten die verdwenen zijn terug zullen komen, zoals de leeuwerik en de patrijs. Daarvoor telen Jopie en Heleen niet alleen gifvrij, ze gebruiken ook geen natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Schoffelen wordt gedaan met een elektrische machine. De energie komt van zonnepanelen en hun aandeel in enkele windmolens langs de A1. Kies je voor deze eikenbladsla, dan kies je voor veel meer dan alleen jouw eigen gezondheid. 

Recepten met sla