eet zeewier met plezier

Groente uit zee bevat een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen en is rijk aan plantaardige eiwitten. De groeiwijze en oogstmogelijkheden belasten het milieu minimaal, hierdoor is het buitengewoon duurzaam voedsel. Tenminste, als je voor biologische zeewierproducten kiest. 

Smaakvolle wieren

We moeten zuinig zijn op de vis in onze oceanen en rivieren. Gelukkig is er nog veel meer lekkers te vinden in de zee. Zeewieren zijn een goed alternatief voor - of lekkere aanvulling op - groenten van het land. De smaak van zeewier wordt echter door veel mensen als uitgesproken en aanwezig ervaren. Daar moet je van houden. Hierbij is het de kunst om het lekker te bereiden zodat het jouw smaakpapillen prikkelt, zonder dat een te gewaarde smaak van zeewier domineert. Wij laten je zien hoe!

Zeewier een zilte smaakmaker

Zeewier kan op vele manieren de maaltijd smaak geven; als bijgerecht, als natuurlijke smaakmaker in gerechten of als zoutvervanger. Het geeft je gerechten behalve een zilte smaak, ook een boost aan gezonde voedingsstoffen. Zeewieren zijn de planten op aarde met de meeste mineralen. Eet je vaker zeewier, dan zou de natuurlijke balans in de mineralenhuishouding van je lichaam geleidelijk verbeteren. En dat zorgt voor een gezonder darmmilieu. Wist je dat er allerlei soorten zeewier bestaan?

  • Groenwieren: leven zowel in zout als zoet water en drijven waar het water betrekkelijk ondiep is. Ze groeien dicht bij het wateroppervlak. De zeesla leeft ook in de Noordzee.
  • Bruinwieren: leven uitsluitend in zee. Deze zijn dieper, richting de bodem, te vinden. Kelp is een bruinwier, maar ook kombu, wakame en suikerwier dat bijvoorbeeld in de Oosterschelde wordt geteeld.
  • Roodwieren: vind je voornamelijk in Azië en worden het meest gegeten. Net als bruinwieren zijn deze dieper, richting de bodem, te vinden  Dulse en nori zijn roodwieren.

5x plezier met zeewier

Duurzaam telen

Het stijgen van de zeespiegel is een groot probleem voor boeren over de hele wereld. De meeste groenten houden niet van zout zeewater. Behalve…zeewier! Willen we in 2050 zo’n 9 miljard mensen voeden, dan zijn zeewierboerderijen in zee de oplossing. Hiermee bespaar je landbouwgrond en zoet water. Bovendien groeit zeewier op zonlicht en het is de kraamkamer voor al het leven in zee. Het groeit het hele jaar door en hoe slechter de weersomstandigheden, hoe beter voor het zeewier. Zeewier is CO2 positief en dat betekent dat het meer zuurstof terug geeft aan de aarde dan dat het vraagt.    

Hoezo biologisch?

De meeste zeewieren worden niet biologisch gecertificeerd. Maar wist je dat zeewier net zo belangrijk voor het onderwatermilieu is als bomen dat zijn in het Amazonewoud? Nu zeewier een trend lijkt te worden, is het daarom belangrijk om wildoogsten te stoppen, voordat er schade ontstaat. Het biologisch-keurmerk waakt hiervoor. Ook checkt Skal Biocontrole of de gebieden waar het zeewier groeit of wordt gekweekt, van goede kwaliteit zijn. Als je weet dat zeewier bijna alles opneemt uit het water waarin het leeft (dus ook zware metalen), is het belangrijk dat dit gebeurt in schone wateren en zonder toegevoegde meststoffen.

Pure kruidenmixen

Ken jij de pure kruidenmixen van Natural Temptation al? Hierin is het zout vervangen door zeewier. Door de zilte smaak is gedroogd zeewier een perfecte vervanger voor zout. Dat geeft gerechten wel die lekkere smaak, zonder te hoeven nadenken of je niet teveel zout binnenkrijgt.

Recepten met zeewier