Hoe verspillingsvrij ben jij?

Wist je dat er jaarlijks in Nederland door voedselverspilling ruim 2 miljard kilo voedsel verloren gaat? Dat zijn miljarden euro’s aan bruikbaar voedsel wat wordt weggegooid. Dit gebeurt bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij consumenten thuis. 

Verspillingsvrije week

De stichting Samen Tegen Voedselverspilling vormt dé beweging van bedrijven en publieke organisaties die hun krachten bundelen voor een gezamenlijk doel: samen verminderen we voedselverspilling. Tijdens de jaarlijkse Verspillingsvrije week motiveren we samen met hen en nog andere 100 partners Nederlanders om verspillingsvrij te kopen, koken en bewaren. Doe je ook mee? 

Praktische tips om voedselverspilling te voorkomen

Verspilling komt voor bij de oogst, tijdens de opslag en transport, in horeca, maar ook in supermarkten en uiteindelijk bij jou thuis. Waar voedsel wordt verkocht, is voedselverspilling (helaas) onvermijdelijk. Bij elke schakel valt er winst te behalen. Wij helpen je een handje met praktische tips voor bij jou thuis!

  • Kook precies genoeg:  Heb je nog wat over? Of maak je een dubbele hoeveelheid van bijvoorbeeld ratatouille? Dan kun je er de volgende dag een quiche met volkorenbladerdeeg van maken. Check onderstaande no waste tips bij meer recepten.
  • Hergebruik producten: Heb jij thuis bananen in de fruitschaal die een beetje bruin beginnen te worden? Je kunt deze nog prima gebruiken om bananenbrood van te bakken. Hetzelfde geldt voor oude groenten of de restjes van de maaltijd van gisteren.
  • Check altijd je voorraad: voordat je boodschappen gaat doen. Maak vervolgens een planning én een boodschappenlijst zodat je minder snel in de verleiding komt om je karretje vol te laden met producten die je eigenlijk niet nodig hebt.
  • Bewaar je eten op de juiste manier: Zet je koelkast op 4ºC graden om te zorgen dat gekoelde spullen zo lang mogelijk bewaard kunnen blijven. Gebruik je zintuigen bij de THT datum. Kijk, ruik en proef voordat je iets weggooit.
  • Koop het kortst houdbare product: Ga jij een product dezelfde avond nog gebruiken? Koop dan het kortst houdbare product, daarmee verminder je derving in de winkels. (TGT = veilig te gebruiken tot datum en THT = de juiste kwaliteit is ten minste houdbaar tot datum.)

Recepten met restjes

Een nieuwe bestemming voor elk product

Nog altijd kijken we samen met onze partners en leveranciers hoe en waar we reststromen kunnen minimaliseren. Want ook bij ons blijven er weleens onverkoopbare groente of fruit over. Oude bananen worden door onze bakkers verwerkt in bananenbrood en appels van onze teler Maaike die kwalitatief zijn afgekeurd worden verwerkt in sap van Puur NL.  

Jaarrond afspraken met onze telers

Bij Ekoplaza maken we voor het hele seizoen afspraken, ook als de oogst even wat 'minder mooi' blijkt te zijn nemen wij de producten af. Dit zorgt voor minder verspilling én we laten op deze manier geen enkele leverancier onzeker ondernemen. Het zorgt wederzijds respect en een duurzame samenwerking!

Bruine bananen? Maak bananenbrood!

Out of stock?

Ons voedsel is door boeren en telers geteeld, vervoerd, bewerkt en verpakt. Dat kost energie, grondstoffen en water en is dus een belasting voor het milieu. Om verspilling in de winkel te voorkomen, bestellen onze winkeliers op basis van de geschatte afzet.


Loopt een product opeens heel erg goed, dan kan de voorraad dus sneller op zijn dan verwacht. Heel vervelend voor jou, maar misschien goed om er bij stil te staan dat we proberen om voedselverspilling te voorkomen.

Innovatieve oplossingen

Een aantal van onze winkels besproeit de groente met gezuiverde, koele mist, zodat deze vochtig, op temperatuur en dus langer vers blijft. De energiekosten zijn slechts een fractie van wanneer de groente in de koeling zou liggen en blijven op deze manier langer goed.