Start je bestelling door een afdeling te kiezen.
Je kunt met een lijstje samenstellen.
Hier verzamel je jouw boodschappen en rond je het bestelproces af. Kies voor thuisbezorgen of afhalen bij éen van onze winkels bij jou in de buurt.
Tips voor met kids aan tafel
Lijkt de avondmaaltijd bij jou thuis op een waar slagveld? Lopen de frustraties hoog op en voel je je meer een politieagent dan een zorgzame ouder? Of heeft jouw kind geen oog voor groenten, maar wel voor het toetje? Dan is het duidelijk dat dit niet je meest favoriete moment van de dag is. Tijd dus voor een paar handige tips om zonder problemen je kind aan tafel te laten eten. En jezelf wat meer rust te geven.
Tip 1: Combineer en maak iets op een andere manier klaar
Iets wat je kind niet lekker vindt, gaat er makkelijker in als je het combineert met iets dat hij/zij wel lekker vindt. Soms werkt het ook om iets op een andere manier klaar te maken. Wil de broccoli er zo niet in? Dan misschien wel door de pastasaus of met een frisse yoghurtdip erbij. Gekookte wortel het vieste wat er is? Probeer het eens geraspt met een paar rozijnen of door de stamppot.
Tip 2: Laat je kind helpen in de keuken
Kinderen vinden het bijna altijd leuk om te helpen met koken. Zo leren ze veel en als je het samen gemaakt hebt, gaan ze het ook gemakkelijker proeven. Is jouw kind er al aan toe om te helpen? Bedenk simpele klusjes, zoals groente wassen, een ei pellen of salade mengen. En wil je kind tijdens het koken alvast wat snoepen van de paprika, wortel of tomaat? Dan heeft hij dat vast binnen! Laat hem voordat je samen gaat koken ook eens kiezen welke groente hij wil eten.
Tip 3: Houd de sfeer ontspannen
Wil je kind iets niet eten en laat hij/zij dit duidelijk merken? Zorg dat het bord zo staat dat je kind er net bij kan. En besteed er verder geen aandacht aan. Eet zelf rustig verder en houd de sfeer ontspannen. Je zult zien dat wanneer je even geen aandacht aan het gedrag van je kind besteedt, hij/zij ineens zelf zijn/haar bord weer pakt. En zo niet? Bied dan af en toe een hapje aan. En prijs je kind als hij/zij dat hapje neemt. Zo maak je van samen eten weer een sociaal, gezellig moment.
Tip 4: Schep kleine porties op
Als je kleine porties geeft, hoeft je kind niet tegen een berg eten op te kijken. En nog eens opscheppen kan altijd.
Tip 5: Geef zelf het goede voorbeeld
Je kind vindt niks leuker dan jou nadoen. Laat daarom zien dat jij gezond eet en drinkt en daarvan geniet. Vertel je kind hoe het smaakt. Laat ook zien dat je moeite hebt gedaan om het eten klaar te maken.
Tip 6: Gebruik de ijsblokjestruc
Het is prima om datgene wat je kind wél lust vaker voor te schotelen. Maar blijf daarnaast andere smaken aanbieden. Een handige tip: vries wat je kind niet eet in een ijsblokjesbakje. Zo kun je dat steeds in een kleine portie geven náást de maaltijd van de dag. Dan proeft je kind op een makkelijke en speelse manier weer even die nieuwe smaak. Het is niet erg als je kind het eten niet wil doorslikken, als hij het maar wel in de mond heeft gehad.
Tip 7: Kies voor kleur
Laat het eten er vooral ook lekker uit zien. Jonge kinderen vinden andere vormen vaak leuk. Ga dan aan de slag met koekvormpjes, sjablonen of gewoon met een mesje. Kies ook voor veel verschillende kleuren op je bord. Het oog wil ten slotte ook wat. Voordeel van zo'n kleurenpalet is, dat elke kleur zijn eigen unieke voedingsstoffen bevat.
Tip 8: Eet op vaste tijden
Zorg voor vaste tijden waarop jullie zowel de tussendoortjes als de drie hoofdmaaltijden eten. Wanneer je lichaam gewend is aan vaste tijden, krijg je vanzelf een hongergevoel. Als je kind aan tafel niet wil eten, ruim dan de tafel af. Het eetmoment is voorbij en je kind krijgt bij de volgende maaltijd of tussendoortje weer de gelegenheid. Je zult zien dat dit vrij snel werkt.
Tip 9: Spelenderwijs
Geef jonge kinderen een stuk gekookte groeten, verse mango of avocado in hun hand. Laat ze wennen aan de structuur op een speelse manier. Prikkel de zintuigen, zodat ze niet geremd worden in hun ontdekking. En laat het pureren zo veel mogelijk achterwege. Ze zullen daardoor later meer moeite hebben met de vaste structuur en de smaak van het voedingsmiddel.
Powered by AdResults