Welkom bij Ekoplaza

Start je bestelling door een afdeling te kiezen.

VERDER
1/4
Boodschappen doen

Zoek snel naar gezonde producten

Je kunt met een lijstje samenstellen.

VERDER
2/4

Dit is jouw lijstje en mandje.

Hier verzamel je jouw boodschappen en rond je het bestelproces af. Kies voor thuisbezorgen of afhalen bij éen van onze winkels bij jou in de buurt.

VERDER
3/4

Inmiddels ben ik, Poppe Braam, 35 jaar actief in de biologische landbouw en heb ik het ontstaan van natuurvoedingswinkels en -ketens zoals Ekoplaza vanaf het eerste uur meegemaakt. Tegenwoordig zijn biologische producten ook bereikbaar voor een groter publiek en komt de verkoop via supermarkten op gang.  Dat is natuurlijk goed, want verspreiding van de oogsten van onze biologische boeren is waar het allemaal om gaat. Meer biologische boeren is goed voor onze aarde.

Maar waar supermarkten meestal een paar honderd biologische producten verkopen, biedt de natuurvoedingswinkel een prachtige biodiversiteit van duizenden creatieve, innovatieve producten. Om dit overeind te houden tegenover de zuigende werking van supermarkten is een korte keten met zo laag mogelijke kosten en zo weinig mogelijk schakels van groot belang.

Van boer tot bord is soms een lange slingerweg met veel  tussenstappen en soms ook veel kilometers, die moeten worden vermeden. Wij streven, samen met Ekoplaza, naar die korte en transparante keten en zijn daarom als importeur ook de consumentenverpakking voor onze rekening gaan nemen. Van de boer in Peru naar de coöperatie en via de haven in Lima naar Rotterdam naar onze verpakking in Barneveld volgen dan nog maar 2 stappen naar de consument, namelijk via de groothandel en Ekoplaza. Datzelfde geldt voor de telers van de kokosnoot uit Sri Lanka en de walnoten uit Moldavië.

Door die korte keten zijn we ook in staat onze relatie met die boeren met Ekoplaza te delen. Zo worden onze producten geen anonieme massa goederen, maar blijft het transparant en eerlijk. In veel landen waar DO-IT werkt zijn de omstandigheden waarin mensen leven en werken nog altijd te verbeteren. Via projecten onder de Ecosocial vlag worden acties ondernomen om heel praktische problemen te verhelpen, zoals aanleg van drinkwater leidingen of sanitaire voorzieningen.

“De enige manier om de groei van voedsel niet ten koste te laten gaan van bodemuitputting en erosie van uiterst kwetsbare gebieden door monoculturen en pesticiden, is door biologische producten te kopen.”

Om die problemen actief en effectief aan te pakken moet je elkaar persoonlijk kennen en bezoeken. Dat doen we dan ook en de ecologische en sociale projecten zijn op die ontmoetingen gebaseerd. Op dit moment is er vervuiling van prachtige landbouwgrond in grote delen van Azië, Zuid-Amerika en Afrika aan de hand door plastic. Een bevolking, die nog maar kort geleden alle lokale verpakkingen heeft zien veranderen van snel composteerbaar naar plastic, gooit deze nog net als vroeger om zich heen met als gevolg overal rondslingerende plasticbergen. Wij ondersteunen het Ekoplaza initiatief om de plastic soup in onze oceanen onder de aandacht te brengen. Via Ecosocial projecten zorgen we voor bewustwording bij de lokale bevolking door verzamel en recycle projecten op te zetten.

Composteerbaar! We zijn er in geslaagd om de verpakkingen voor Ekoplaza heel erg milieuvriendelijk te maken. We gebruiken een composteerbare folie van Bio4pack, milieuvriendelijke etiketten, inkt en lijm en tenslotte gaan die verpakkingen grotendeels in een kringloop kartonnen vouwdoos zonder plastic tape. Als we binnenkort de composteerbaarheid van etiketten, inkt en lijm hebben gegarandeerd zullen we samen met Ekoplaza op de trommels slaan om dat bekend te maken. Ook dat is een kwaliteit van Ekoplaza, grote acties en mooie publiciteit. Maak daarom bij Ekoplaza een goede koop want dat is de oorspronkelijke betekenis van goedkoop!

 

Poppe Braam
Do-It

 

Poppe braam