Demeter druiven van Nieuw Tuinzight

In Midden-Delfland vind je, verscholen achter grote kassenbedrijven, biodynamische druivenkwekerij Nieuw Tuinzight van Hilde en Arnold Jansen. In het oog springt direct de oude druivenserre uit 1925. Hierin staan een aantal oude druivensoorten, waarvan het hout van de originele bomen uit 1885 stamt. Toen plantte de voorvader van Hilde en Arnold zijn eerste druivenstokken in de grond. Als vierde generatie herstelt dit echtpaar de oude glorie van de ooit beroemde Westlands Roem druiven. 

Biodynamische druiven


druiven van bijzondere kwaliteit

Hilde en Arnold geloven heilig in hun authentieke druivenrassen van bijzondere kwaliteit. Hilde: “In onze 14 druivenserres staan zo’n 1500 druivenbomen met ‘Westlands Roem’ druiven. Wij kweken op biodynamische wijze, in onverwarmde kassen en alles handmatig, precies zoals onze voorvader dat deed. De natuur bepaalt het ritme. Afhankelijk van de weersomstandigheden krenten we de druiven in mei en juni. Vanaf de derde week in augustus tot en met begin november oogsten we dan de verschillende druivensoorten.” 


De lekkerste druivenrecepten

zo uit het bakje in je mond

"Wij gebruiken geen pesticiden. We hebben een beperkt aantal bomen en dus een beperkte hoeveelheid druiven. Op=op. Daar moest de handel heel erg aan wennen. Met een koude kas ben je afhankelijk van de natuur; de temperatuur en het licht. Ondanks dat iedereen ons voor gek verklaarde, gaat dat hartstikke goed. Om de oogst te spreiden, hangen we in het voorjaar bepaalde delen van de serres af met doek. En wanneer het erg vochtig is, zetten we ventilatoren aan om schimmel te voorkomen. Ons streven is om de grond in optimale conditie te houden. Onze bodem is immers onze toekomst, daar investeren we in.

Als je een goede basis hebt, dan is wat daar uitkomt ook veel sterker. Bij alles wat leeft moet je soms dingen laten gebeuren. Dan lost de natuur het zelf op. Daar moet je wel durf voor hebben."

"Op ons bedrijf proberen we zo duurzaam mogelijk te werken. Na oogst worden het druivenblad en -hout versnipperd en teruggegeven aan de aarde. We maken gebruik van Vitaal Water en zonne-energie. Zo zorgen we voor levenskracht en zelfhelend vermogen van de grond, plant en druif."