haantjes hebben een bestaan

Blije kippen en diervriendelijke eieren. Zo zien wij het graag. Dat vergt een enorme inzet van onze pluimveehouders. Door gezamenlijk te investeren in nog meer dierenwelzijn, van kuiken tot haan, zetten we grote stappen vooruit. Zo tik jij een eitje uit het meest diervriendelijke eierschap in supermarktland. 

Hanenvlees

Het verschil tussen hanen en hennen

Leghennen en vleeshennen zijn twee verschillende soorten kippen die uiteindelijk bijdragen aan onze consumptie. De leghennen leggen onze eitjes en de vleeshennen dragen bij aan het produceren van, je raadt het, kippenvlees. Naast de hennen zijn er natuurlijk ook hanen. Haantjes hebben hele andere kenmerken dan de hennen. Ze kunnen natuurlijk geen eitjes leggen, waardoor ze direct afvallen voor de productie van eieren. Daarnaast groeien ze langzamer dan de hennen, waardoor ze voor de meeste boeren ook minder interessant zijn als vleeskip. Het vlees van hanen is ook veel minder bekend, waardoor de vraag naar dit vlees laag is.

Een goede samenwerking

Door goed samen te werken met partners in de keten, werken we aan een zo optimaal mogelijk dierenwelzijn. Ook als het gaat om ons eierschap. Uit een ei komt net zo vaak een haan als een hen. Meestal blijft alleen de hen leven. Haantjes mogen doorgaans maar één dag leven en dit vinden we een groot probleem. Dankzij de unieke samenwerking tussen de groothandel waar wij onze eitjes inkopen, de pluimveehouders en de slager als verwerker is er gezocht naar een oplossing; de hanen mogen samen met de hennen opgroeien op de boerderij en worden verwerkt in vleesproducten.


Het grootbrengen van de hanen vergt een enorme inzet van de pluimveehouders, maar gezamenlijk investeren we in nog meer dierenwelzijn van kuiken tot haan. Voor een paar centen extra betaal jij (en niet de hen of de haan) de prijs van een ei. Zo geven we het goede voorbeeld en laten zien dat vleeseten verantwoord en transparant kan zijn. 

De broertjes van onze legkippen worden dus grootgebracht op de boerderij. Slager Henk van Oers maakt mooie producten van dit vlees. Je herkent deze St. Hendrick-producten in de winkel aan het broederhaanlogo.

Dit is een feit

Van de 30 miljoen legkippen in Nederland leeft zo’n 10% biologisch. Eet je eens in de 18 maanden een biologisch haantje dan zorg je dat ook hanen een zinvol, biologisch en diervriendelijk leven krijgen. Een volwaardig hanen-leven is best duur voor de pluimveehouder. Om samen de schouders onder dit project te zetten verrekenen we de kosten deels in de eieren van de kippen. Doe jij met ons mee?

Langdurige samenwerking loont

Onze bio-pluimveehouder Wim Vredevoogd en onze bioslager van St. Hendrick, Henk van Oers, kennen elkaar al 40 jaar. De situatie van de eendagshanen was hen al heel lang een doorn in het oog en ze zochten samen naar oplossingen. Henk: “Als biologische sector hebben we niet de financiële middelen om dit voor alle kuikens op te lossen, maar in onze eigen keten is ons dat wel gelukt. Daar zijn we best trots op. Als consument doe je mee door iets meer voor je eitje te betalen.” 

Biologische en biodynamische eieren

Haanvriendelijke eieren

Op het biodynamische pluimveebedrijf van Mieke en Tonnie de Bruijn scharrelt een deel van de haantjes tussen hun zusjes in de perenboomgaard en het aangeplante wilgenbos. Daar pikken ze eiwitrijke wormen en krijgen verder 100% biologisch voer van eigen land en van een biodynamische akkerbouwer uit de buurt. 


Een mooie, gesloten kringloop en een blij tokkende kippenfamilie. De biodynamische eieren van deze kippen worden bij Ekoplaza verkocht onder de merken Groengilde en Puur NL. 

Hanensoep

Hanensoep

Geluksvogel - 500 Ml

Mobiele kippenkar

Een ander haanvriendelijk project is GeluksVogel, waar de hanen samen met hun zusjes op landgoederen scharrelen. Met mobiele kippen- en hanenkarren worden de dieren steeds naar nieuwe weides vol vers gras verhuisd. Voor elke hen wordt ook een haan grootgebracht. De GeluksVogel- eieren vind je in onze winkel, en de haantjes ook, in een hanensoep.

Meer over GeluksVogel