familiebedrijf huijbregts

Op het familiebedrijf in Lage Zwaluwe, naast de Brabantse Biesbosch, teelt Robert-Jan Huijbregts (43) biologische knolselderij voor ons. Toen hij naar de Hogere Agrarische School (HAS) ging, teelde zijn vader nog gangbaar op dit akkerbouwbedrijf. In 1998 liep Robert-Jan stage in de Flevopolder, waar hij de biologische landbouw leerde kennen. Op school leerde ik dat een plant hulpstoffen nodig heeft bij de teelt, maar hier zag ik dat dit helemaal niet nodig was.’' 

Knolselderij

Knolselderij

Nederland - 1 stuks

image
image

Natuurlijke mineralen en bacteriën

Vroeger was bio logisch: ‘'Ik heb niets tegen de Nederlandse gangbare landbouw. Deze telers werken volgens de wetgeving en dit wordt streng gecontroleerd. Maar ik zocht een andere uitdaging: zonder kunstgrepen en chemische middelen toch een goed product telen en de natuur zijn werk laten doen. Toen mijn vader akkerbouwer werd, was biologisch heel logisch zonder dat er een keurmerk op zat. Door de opmars van hulpstoffen en kunstmest is hij daar ‘gewoon’ in meegegaan. Toen hij zag hoe positief ik over biologisch was, is hij in 1999 omgeschakeld. Mijn ouders helpen nog dagelijks mee op ons familiebedrijf. Met zijn tachtig jaar is mijn vader nog heel vitaal en het bedrijf is zijn lust en zijn leven.'’ 

‘'Ik ben heel blij met de jarenlange ervaring van mijn vader. Als biologische teler heb je een ruimer teeltplan met minder planten en laat je de grond na de oogst met groenbemesters weer tot rust komen. Dat is heel anders dan bij de gangbare landbouw, waar vooral in bulk wordt geteeld. Groeit een gewas te langzaam, dan sturen wij niet bij met extra kunstmest. En onkruidbestrijding tussen de planten geeft veel handwerk, omdat wij daar geen chemische middelen voor gebruiken. Zeker in de beginperiode was de opbrengst veel minder dan mijn vader gewend was. Pas na zo’n vijf jaar kwam de grond eindelijk in balans, mede door het gebruik van vaste mest vol mineralen en bacteriën. Die halen we dichtbij van biologisch melkveehouder Pieter Boons in ruil tegen ons gras-klaver mengsel dat hij gebruikt als veevoer. Tegenwoordig hebben we het over duurzame landbouw en het zoveel mogelijk werken met gesloten kringloop, maar wij doen vanaf het begin af aan dus al aan kringlooplandbouw.’'

Samenwerken is je stem laten horen

Sinds de omschakeling naar biologisch, leverde de vader van Robert-Jan vrijwel direct aan Udea, de groothandel van Ekoplaza: ‘'Bij veel mensen waren biologische producten toen nog redelijk onbekend. Door goede marketing en het openen van meer winkels, ook in tijden van recessie, heeft Udea deze in rap tempo voor meer mensen beschikbaar gemaakt. Ondanks hun snelle groei blijven de communicatielijnen kort. Udea geeft tijdig aan ons door hoeveel knolselderij ze willen hebben en halen die driemaal per week op. Dat is best bijzonder. Tijdens de oogst halen we ze dan vers van het land om jou de beste kwaliteit knolselderij aan te kunnen bieden. Voor ons is het heel fijn dat we bij Udea niet als nummer worden behandeld, maar als persoon. Eens per jaar ontmoeten de telers van Ekoplaza elkaar bij groothandel Udea. Dan delen we ervaringen en wordt er gekeken naar de toekomst. Als teler kun je dan je stem laten horen.'’

Bij de feestdagen denk je misschien niet direct aan knolselderij, maar je kan er heerlijke gerechten mee maken.

Knolselderij recepten