Welkom bij Ekoplaza

Start je bestelling door een afdeling te kiezen.

VERDER
1/4
Boodschappen doen

Zoek snel naar gezonde producten

Je kunt met een lijstje samenstellen.

VERDER
2/4

Dit is jouw lijstje en mandje.

Hier verzamel je jouw boodschappen en rond je het bestelproces af. Kies voor thuisbezorgen of afhalen bij éen van onze winkels bij jou in de buurt.

VERDER
3/4

Q&A met Lisette

We vinden het natuurlijk superleuk dat Lisette onze ambassadeur is tijdens de Plantaardige Leefstijlweken! Ze is hartstikke druk met het duurzaam renoveren van haar nieuwe woning in Amsterdam, maar maakte graag tijd vrij om een Q&A met ons aan te gaan, zodat jij alles te weten kunt komen over haar plantaardige leefstijl!


Q1 – Hoe is je plantaardige leefstijl ontstaan?
L: Dat is heel geleidelijk gegaan. Het begon met vegetarisch eten, als jonkie van tien jaar oud besloot ik geen dieren meer te eten. Daar zat verder geen diepe gedachte achter, ik vond het gewoon verschrikkelijk wat er met dieren gebeurde en wilde dat simpelweg niet op mijn bord. Later ben ik me steeds meer gaan verdiepen en als puber las ik alles wat los- en vastzat over de bio-industrie, de productie van zuivel en van kleding. Ik ontdekte dat in ons voedingssysteem alles onlosmakelijk met elkaar verbonden is en heb toen gekozen voor een leven zonder dierenleed. Ik ging steeds meer ontdekken welke mogelijkheden er waren en ging koken met al die lekkere noten, zaden, groentes, peulvruchten, fruit, kruiden, granen, zeewieren en alle mooie dingen die de natuur ons te bieden heeft. 
Ik ontdekte dat plantaardig helemaal geen ‘alternatief’ is voor veel producten, maar dat het nog veel lekkerder en beter is!

Q2 – Wat zijn voor jou de voordelen van plantaardig eten?
L: Voor mij is de belangrijkste ontdekking geweest dat ik erachter kwam wat de natuur ons allemaal te bieden heeft. Vaak nemen we een aspirientje als we hoofdpijn hebben, maar dit kun je uiteraard ook op een natuurlijke manier oplossen; bijvoorbeeld door een kop kamillethee te nemen. Natuurlijk geldt dit voor de huis-tuin-en-keukenkwaaltjes die we allemaal wel eens hebben, daarin kan de plantaardige keuken ondersteuning bieden.
Daarnaast merk ik dat ik me over het algemeen gewoon goed voel, ik heb weinig last van energiedipjes en ik voel dat het plantaardige eten me goed doet.

Q3 – Is er een verschil tussen plantaardig en veganistisch?
L: Voor mijn gevoel is dit puur een kwestie hoe je ernaar kijkt; veganistisch is een duidelijk, helder concept en dit voelt wat vastomlijnder. Bij plantaardig eten denk ik vooral aan het erkennen van de mogelijkheden van het plantenrijk. Je kunt zoveel eten uit deze mooie wereld!

Q4 – Welke misverstanden hoor je vaak over plantaardig eten?
L: Er zijn drie opmerkingen die ik vaak hoor;

  • Vaak hoor je dat mensen bang zijn dat ze hun hele leven moeten veranderen, als ze ervoor kiezen plantaardig te gaan eten. “Nu moet ik andere vrienden zoeken en kan ik nooit meer bij iemand gaan eten” zijn opmerkingen die ik weleens hoor. Dat is natuurlijk niet waar, je hoeft slecht een paar ingrediënten uit je keukenkastje te veranderen. ☺
  • Dat je voedingsstoffen tekort komt als je plantaardig eet. Volgens mij is dit echt niet het geval; veel van de welvaartsziektes die we nu steeds meer zien, komen voort uit een eetpatroon waar teveel dierlijke eiwitten inzitten. Het gaat erom dat je de goede balans vindt; zoals een wijs man ooit zei ‘Alles is giftig en niets is giftig, het gaat om de juiste balans.’
  • Dat je nooit meer uit eten kunt of bij iemand kunt gaan eten. Daar heb ik zelf nooit last van gehad: als ik uit eten ga, zorg ik dat het restaurant van tevoren even informeer, dat gaat eigenlijk altijd goed. Als ik met mensen afspreek om te eten, merk ik vaak dat ze het juist leuk vinden om plantaardig te koken. Ze zoeken recepten op internet en raken helemaal geïnspireerd! Zie plantaardige eten als een avontuur waar je andere mensen in mee kunt nemen!

Q5 – Wat heb je altijd in huis?
L: Een heleboel, maar laat ik vijf dingen noemen die niet mogen ontbreken:

  • Allerlei noten en zaden
  • Kruiden; ik heb er echt ontzettend veel…niet te doen ☺ Ik vind het fantastisch om tijdens het koken alles door elkaar te gooien, het wordt altijd lekker!
  • Shoyu en tamari; voor de onmisbare umami-smaak.
  • Plantaardige melk; ik heb altijd wel drie of vier soorten in huis. Bijvoorbeeld rijst- of havermelk. Ik vind het ook fijn om zelf sesammelk te maken, omdat dit boordevol calcium zit.

Q6 – Waar haal je inspiratie vandaan voor je gerechten?
L: Vroeger haalde ik alles uit mezelf; ik liet me ook graag inspireren door alles wat ik zag. De laatste tijd laat ik me ook wel inspireren door de oude tradities en visies, zoals de Ayurveda en tijdens mijn plantaardige avontuur heb ik heel veel bijzondere mensen mogen ontmoeten die mij inspireren en dingen leren. Natuurlijk kijk ik ook veel naar de natuur voor inspiratie; daar zijn alle antwoorden te vinden.

Q7 – wat voor recepten vinden we in het receptenboekje?
L: Ik heb er expres voor gekozen om lekkere, bekende gerechten in het boekje te plaatsen. Ik zie om me heen allerlei blogs waar de meest fantastische plantaardige gerechten worden geplaatst, maar ik merk dat ik zelf graag herkenbare gerechten eet. Ik ben opgegroeid met de stamppotten en soepen van mijn moeder en ik merk dat ik heel veel van die recepten heb geveganiseerd en die dus ook nog altijd het lekkerst vind. Met deze recepten kan ik laten zien dat plantaardig eten helemaal niet zo ingewikkeld of spannend hoeft te zijn, maar vooral heel lekker en toegankelijk.

Benieuwd naar de plantaardige gerechten van Lisette? Deze week zijn de receptenboekjes nog verkrijgbaar bij Ekoplaza.