Welkom bij Ekoplaza

Start je bestelling door een afdeling te kiezen.

VERDER
1/4
Boodschappen doen

Zoek snel naar gezonde producten

Je kunt met een lijstje samenstellen.

VERDER
2/4

Dit is jouw lijstje en mandje.

Hier verzamel je jouw boodschappen en rond je het bestelproces af. Kies voor thuisbezorgen of afhalen bij éen van onze winkels bij jou in de buurt.

VERDER
3/4

Voor onze Zwaluwgekwetter-kaas hebben we alle duurzame onderdelen bij elkaar gevoegd, vertelt John. Onze koeien lopen van het vroege voorjaar tot het late najaar dag en nacht in de weide, wel 4000 uur per jaar. Daardoor heeft de melk een maximaal gehalte aan onverzadigde vetzuren. Al het voer wordt lokaal verbouwd en alle mest komt weer op de akkers en weilanden terecht. We gebruiken al jaren geen antibioticum, omdat onze Fries-Hollandse gehoornde dames niet zo vatbaar zijn voor allerlei kwalen. De kalveren die geboren worden blijven allemaal op onze boerderij en lopen minstens twee jaar in de weide of in het natuurgebied ‘Korenburgerveen’.

Elke ochtend en elke avond worden de koeien gemolken, de rauwe melk stroomt rechtstreeks de kaastobbe in en wordt direct tot heerlijke witschimmelkaas verwerkt. Hierdoor krijgt de kaas een veel diepere smaak dan wanneer we de melk zouden pasteuriseren. De kaas is tevens beter verteerbaar omdat de eiwitstructuur niet wordt aangetast. Onze kaasmaakster Hermiene heeft gaandeweg twee varianten ontwikkeld; de Mild, die erg zacht en toegankelijk is. En Temperament, die pittig en vol is.

Voor gezonde koeien die gezonde melk leveren, is het voer van groot belang. We onderscheiden op de boerderij twee soorten voer; ruwvoer en krachtvoer. Snel verteerbare granen en peulvruchten noemen we krachtvoer; gras en hooi met veel ruwvezel noemen we ruwvoer.Varkens en kippen (één maag) leven voor een groot deel op krachtvoer en voor een klein deel op ruwvoer; voor koeien geldt dit juist andersom (meerdere magen). Voor beide soorten voer geldt dat je het meest duurzaam werkt als je het lokaal teelt, zodat ook de mest van de dieren weer terug kan naar de akker waar je het voer verbouwt; op die manier houd je de kringloop in stand. Als ik het voer niet zelf zou telen, maar bijvoorbeeld uit Zuid-Amerika haal met een schip dan verarmt de ene akker en zal mijn akker overbemest raken. 

We leveren onze kaas nu geruime tijd aan Ekoplaza. Het heeft ons verrast dat een winkelketen met deze omvang interesse heeft voor een lokaal product als Zwaluwgekwetter. Het feit dat Ekoplaza alleen biologische producten voert, stelt ons gerust. We weten dan zeker dat we dan niet alleen op de prijs beoordeeld worden, maar dat er ook waarde gehecht wordt aan onze werkwijze, die we met zoveel zorg bewerkstelligen.

100% biologisch* betekent ook voor de consument de zekerheid van de beste producten, voortgekomen uit de kracht van de natuur, en niet anders.

John en Liane Arink uit Lievelde.

*met uitzondering van water, zout en producten uit de zee.

John Arink