steffi haazen

ambassadeur-steffi-haazen
Steffi Haazen is diëtist en eigenaar van voedingsadviesbureau Zuiver Eten. Zij geeft adviezen over een gezonder eetpatroon en is voorstander van ‘balans op je bord’. Dit betekent een hoofdrol voor groenten en fruit en een betere verdeling van koolhydraten en (plantaardige) eiwitten.

De vitaplate is een initiatief van Steffi Haazen, diëtist Drgoodfood.org

Drie keer per dag een VitaPlate maaltijd betekent veel verschillende vitaminen, mineralen, voedingsvezels en fytonutriënten. Die dragen direct bij aan een betere gezondheid. Luister waar jouw lichaam behoefte aan heeft, kijk naar je bord en bedenk of er nog iets voedzaams ontbreekt, zoals kiemen, noten of zaden.

Steffi geeft je de hele maand januari tips over hoe je de VitaPlate kunt toepassen. Ben jij bijvoorbeeld benieuwd hoe je het weekmenu het beste in jouw leefstijl in kan zetten? Of hoe je op de juiste manier een avocado snijdt? Volg onze social media kanalen en je komt het te weten!

ambassadeur-steffi-haazen

Zo werkt je weerstand

Indringers zoals virussen, bacteriën, toxische stoffen, schimmels en parasieten kunnen bij een gezond mens diverse aandoeningen, infecties en ziekten veroorzaken. Het lichaam heeft hier een verdedigingssysteem voor: het immuunsysteem. Ons immuunsysteem is een complex netwerk van cellen, weefsels, organen en afweerstoffen, waaronder de witte bloedcellen, de lymfeklieren en de milt, die verspreid door het hele lichaam samenwerken om de weerstand op peil te houden. Zonder je immuunsysteem zou je blootgesteld zijn aan ziekteverwekkers die iets kleins als een sneetje in je vinger of een verkoudheid fataal kunnen maken.

Gemiddeld bestaat een mens uit 2 m² huid, 80 m² longweefsel en 300 m² darmweefsel. Via dit oppervlak wordt ons lichaam aan de buitenwereld blootgesteld. Vreemde stoffen kunnen zo ons lichaam binnenkomen. Virussen of bacteriën die het lichaam binnen treden worden eerst herkent door de witte bloedcellen en vervolgens bekleed met antistoffen. De infectie wordt op deze manier efficiënt door afweercellen opgeruimd.

Het is fijn als je immuunsysteem zo optimaal nodig functioneert in deze tijd. Je kan je algehele weerstand verhogen door gezond te eten, voldoende te slapen, regelmatig te bewegen en zorgen voor voldoende ontspanning. Een goede weerstand zorgt ervoor dat je minder snel ziek wordt en in geval van ziekte sneller hersteld. Gezonde en gevarieerde voeding zorgt dat je alle vitaminen, mineralen, koolhydraten, eiwitten, vetten en voedingsvezels binnenkrijgt die alle systemen in je lichaam zo goed mogelijk laten werken. Goede voeding kan zo ook een positief effect hebben op je immuunsysteem.

Vitale gerechten

Advies van Dr. Goodfood?

✔ Eet dagelijks minimaal 250-300 gram groenten 

✔ Eet 2 porties fruit

✔ Kies voornamelijk volkorenproducten

✔ Varieer! Één voedingsmiddel bevat niet alle voedingsstoffen die je nodig hebt. Door te variëren zorgje ervoor dat je alle benodigde voedingsstoffen uit verschillende producten haalt.

✔ Eet voornamelijk planten/plantaardige voeding 

✔ Kies voor pure producten en voornamelijk onbewerkt voedsel 

✔ Eet dagelijks een handje ongezouten noten 

✔ Drink 1,5-2 liter water (in principe tellen koffie en thee ook mee, maar kies voornamelijk voor water).