Richard de leth

ambassadeur-richard-de-leth
Richard de Leth is ambassadeur van Ekoplaza en is oprichter van OERsterk. Zijn visie is dat echte preventie in de basis start, dus ook bij gezonde biologische voeding. De bouwstenen uit iedere hap gaan deel uitmaken van je lichaam, en maken je sterker of zwakker. Hij is ervan overtuigd dat de mens het beste functioneert op oervoeding, omdat onze genen nog precies hetzelfde zijn als toen. Zijn advies is om minimaal 75% van je voeding hieruit te laten bestaan.

Het effect van vezels op je darmflora en het belang van voldoende groente en fruit
Richard: “Wist je dat je lijf uit zo’n 30 tot wel 37,2 biljoen cellen bestaat en ook maar liefst 10 biljoen bacteriën bevat? Die bacteriën - goede én slechte - zitten met name in je darm. De goede bacteriën gebruiken vezels als brandstof. Maar onze kunstmatige Westerse voeding bevat VEEL (kunstmatige) suikers en WEINIG natuurlijke vezels. Het gevolg: goede darmbacteriën verdwijnen en slechte darmbacteriën nemen toe." 

Biologisch uit volle grond
"Als je goed voor je darmbacteriën zorgt, zorgen ze ook goed voor jou. Je hebt dan een grotere kans op (blijvende) gezondheid. Groente en fruit spelen daarin een belangrijke rol. Komen ze uit de volle grond en van de biologische landbouw, dan zitten ze vol vitamines, mineralen en fytonutriënten. Die hebben een geneeskrachtige werking op je gezondheid. Maar misschien nog wel belangrijker: het zijn échte vezelkampioenen. En dat is essentieel voor de gezonde bacteriën in je darm.

Slechte darmbacteriën overleven op suiker. Goede bacteriën voed je met vezels. Die zijn een preventief medicijn voor lichamelijke en geestelijke klachten. En dé superhelden als het gaat om vezels? Groente en fruit!

Vers en volgens de seizoenen
Na elke maaltijd past jouw lijf zich aan aan de voeding die je zojuist hebt gegeten. Het maakt je sterker of zwakker, het kan opbouwen of afbreken. Eet je zoveel mogelijk vers en volgens de seizoenen, dan geeft elke groente je de voedingsstoffen die je op dat moment nodig hebt. Maar de grote hoeveelheid tijd die we besteden aan onze mobiele telefoon en de weinige tijd aan de bereiding van ons eten, gaat ten koste van de voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Met een zelf bereide maaltijd vol groenten zorg je goed voor je lichaam. En je kunt je eigen smaak samenstellen. Want eten doe je natuurlijk ook vooral om van te genieten.”

Conclusie
Zorg je goed voor je darmbacteriën, dan zorgen de darmbacteriën goed voor jou. Hoe dat moet? Door heel simpel dagelijks liefst 500 gram groente en 200 gram fruit te eten. Uit de volle grond en van de biologische landbouw en daardoor vol vitamines, mineralen en fytonutriënten.

Meer over oersterk

depeuleschil-mandje

erik does op bezoek bij richard

Luister nu!

vitaplate-sfeer

lees alles over een vitale leefstijl

Lees meer

demeter-vitalebodem

Bert van ruitenbeek over biologisch voedsel

Luister nu!

Richard de Leth - Ambassadeur van Ekoplaza

“Het is enorm belangrijk om eerlijke en logische informatie over onze gezondheid te verspreiden en welke brandstof ons lichaam nodig heeft. Als ambassadeur van Ekoplaza werk ik daar maar al te graag aan mee. Ekoplaza laat zien dat gezond eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Hun voedselaanbod bestaat uit biologisch, eerlijk en gezond, waarmee je voeding op tafel zet, in plaats van ‘rotzooi’. Je vindt er volop oervoeding, zoals diervriendelijk gehouden kip, duurzaam gevangen vis, ruime keus in noten en zaden, volop biologische groente en fruit, producten met eiwitten en natuurlijke vetten. Samen met de praktische adviezen en aanknopingspunten in mijn boeken werk je zo aan een betere gezondheid en verhoging van je vitaliteit.” 

ambassadeur-richard-de-leth

Waarom geeft Richard vitaliteit zo'n groot podium?

De mens wordt steeds ouder, maar ook steeds jonger ziek. Het gaat goed met het uitstellen van sterfte, maar het gaat helemaal niet goed met het gezond houden van de bevolking. Dat is niet gek. We leren nergens hoe we preventief onze gezondheid kunnen behouden én versterken. Het ontbreekt aan een onafhankelijk leefstijlcentrum. We leven in een vrijemarkteconomie waarin de economie boven alles gaat. Groei is in de economie het heilige streven, terwijl we de natuur en de aarde uitputten. We doen - individueel en als maatschappij - aan de verkeerde ruilhandel. We ruilen geld en succes in voor onze gezondheid en geluk. 

De natuur veroordeelt niet, maar werkt wel met natuurlijke consequenties. Het gevolg van onnatuurlijk leven en een onnatuurlijke omgeving vol gifstoffen presenteert zich in moeheid, prikkelbaarheid, klachten en ziekte. Het is meestal de eindafrekening van een jarenlang 'vitaliteitslek'.