14 apr. 2020 editorial

Grootmoeder's wijsheid in een nieuw jasje

img

Wat dacht je ervan om je natuurlijke weerstand een ‘boost’ te geven. Deze krijg je in topvorm door algemene gezonde eet- en leefgewoonten. Je ontvangt van de diëtiste van Ekoplaza 4 nieuwe eenvoudige tips om hieraan te werken!

Grootmoeder's wijsheid in een nieuw jasje
Generaties voor ons werd er al bouillon van botten getrokken. Het was eervol om het 'hele dier' te benutten en onze voorouders (er)kenden de gezondheidsvoordelen van bottenbouillon. Oerbouillon wordt net als vroeger langzaam (48 uur) op een laag vuur (80 graden) getrokken van biologische runderbotten. In oerbouillon zitten lange eiwitketens: een combinatie van aminozuren, die je in deze samenstelling via geen enkel ander voedingsmiddel binnenkrijgt. Een krachtpatser in een klein flesje, voor mensen die wel even een boost kunnen gebruiken. Te vinden in het koelvak, zodat je ziet dat het stijf staat van het collageen.

Variatie in bacteriestammen
Bij Ekoplaza hebben we verschillende soorten kefir op basis van melk. Maar wist je dat we ook vegan kefir in ons assortiment hebben? In tegenstelling tot kefir die is gemaakt van melk, wordt de polderkefir gebrouwen van water met zuidvruchten. De zuidvruchten zorgen voor gisting en geven de drank zo een aangename bubbel, wat doet denken aan prosecco. Bovendien zetten bacteriën en gisten de suikers om in zuren, waardoor er nog maar 0,4% restsuikers overblijven in het product. Waterkefir bevat andere bacteriestammen dan zuivelkefir, dus voor de diversiteit is het goed om beide soorten kefir te gebruiken.

Appelazijn met 'de moeder'
In onze weerstandstips komen ontzettend veel gefermenteerde producten voor. Het mooie van fermenteren is dat het waarde toevoegt aan een product. Geen wonder dus dat het wondermiddel appelazijn ook gefermenteerd is! Appelciderazijn en appelazijn worden door elkaar gebruikt, maar verwijzen naar hetzelfde product. De beste appelazijn is ongepasteuriseerd en ongefilterd, zodat je zeker weet dat 'de moeder' er nog in zit. Daarmee wordt het residue bedoeld dat onderin de fles zit en waarin de bacteriën aanwezig zijn. Bij Ekoplaza vind je diverse merken appelazijn die ongepasteuriseerd en ongefilterd zijn, zoals de varianten van Beutelsbacher, Voelkel en Fertilia.

Weerstand bouw je op in de keten
Vanuit de biodynamische gedachte kun je alleen werken aan je weerstand als de gehele keten daaraan bijdraagt. En dat begint bij de bodem; in een gezonde bodem krioelt het van het leven. Regenwormen verzetten grond waarbij ze de bodem voeden en luchtig maken. De gangenstelsels die ze achterlaten zorgen ervoor dat regenwater makkelijk de grond in trekt (dus geen natte akkers) en dat planten makkelijker kunnen wortelen. Op een bodem met voldoende weestand kunnen planten groeien met voldoende weerstand. Wat op haar beurt weer zorgt voor voeding voor ónze weerstand. 

Note: werken aan je weerstand is enkel iets extra's en is op zich onvoldoende om eventuele besmettingen te voorkomen. Uiteraard zijn de maatregelen en adviezen van het RIVM leidend. Bekijk ze hier.

avatar

Steffi Haazen

Diëtist

Steffi Haazen is diëtist en eigenaar van voedingsadviesbureau Zuiver Eten. Zij geeft adviezen over een gezonder eetpatroon en is voorstander van ‘balans op je bord’.