Welkom bij Ekoplaza

Start je bestelling door een afdeling te kiezen.

VERDER
1/4
Boodschappen doen

Zoek snel naar gezonde producten

Je kunt met een lijstje samenstellen.

VERDER
2/4

Dit is jouw lijstje en mandje.

Hier verzamel je jouw boodschappen en rond je het bestelproces af. Kies voor thuisbezorgen of afhalen bij éen van onze winkels bij jou in de buurt.

VERDER
3/4
Boodschappen doen

Boek review: Groente uit Zee

31 mei 2016 - Boeken

Lisette Kreischer timmert al jaren aan de plantaardige weg. Dat heeft in de loop der tijd tot verschillende leuke kookboeken over plantaardige voeding geleid, zoals 'Wat de Pot Schaft', 'Plant Power' en 'Lisette in Luilekkerland'. En nu is 'Groente uit zee' verschenen. Opnieuw een plantaardig kookboek, deze keer met een hoofdrol voor zeewier. 
Met dit boek wil Lisette laten zien hoe veelzijdig zeewier is, hoe voedzaam het is en hoe belangrijk het in de toekomst kan worden als voedselbron. Ze werkte voor dit boek samen met Marcel Schuttelaar, voorzitter van de Stichting Noordzeeboerderij. 

Verrassende recepten
Het boek begint met een uitleg over zeewier. Wat is het? Wat voor voedingsstoffen zitten erin? Waar komt het vandaan en hoe kun je het bereiden? Die laatste vraag wordt beantwoord door middel van 50 recepten met zeewier. Van brood tot burgers en van pannenkoekjes tot pasta! Het boek laat duidelijk zien hoe veelzijdig zeewier is. De prachtige foto’s (door Lisette zelf gemaakt) zorgen ervoor dat het water je in de mond loopt bij het zien van zeewiergnocchi of chocolate chip & weed cookies. 
De recepten zijn duidelijk beschreven en bevatten -afgezien van het zeewier- weinig ingewikkelde ingredienten. 

Waarom zeewier?
Zeewier is de laatste jaren aan een flinke opmars bezig; steeds meer mensen ontdekken de bijzondere smaak en veelzijdigheid ervan. Daarnaast is zeewier een interessant product, omdat het wellicht een grote rol kan spelen in de voedselproblematiek wereldwijd. Het wordt immers niet op het land gekweekt, maar in zee, waar ruimte genoeg is. 
Een extra reden om voor zeewier te kiezen zijn de gezonde eigenschappen ervan. Het verschilt natuurlijk per wier, maar de meeste soorten zijn rijk aan vezels en eiwitten. Daarnaast bevatten ze omega-3 (de reden waarom we vis eten, maar je krijgt het via algen direct binnen), jodium en veel verschillende mineralen. Redenen genoeg dus om zeewier aan je voedingspatroon toe te voegen! 

Over Lisette
Sinds haar tienerjaren houdt Lisette zich al bezig met haar voeding. Het begon met de ontdekking dat het stukje vlees op haar bord van een dier afkomstig was (dat wou ze eigenlijk niet eten) en het resulteerde erin dat ze de herkomst van alles wat ze at graag wou weten. Ze koos voor een geheel plantaardige leefstijl en ging steeds meer experimenten met wat ze at. Ze ontdekte gaandeweg dat je bijna alle ‘normale’ maaltijden ook prima op plantaardige basis kunt maken. Zo ontwikkelde ze samen met Mark Kulsdom de ‘Dutch Weed Burger’, een plantaardige burger met drie soorten zeewier die inmiddels op verschillende plekken in Nederland verkrijgbaar is. Haar bevindingen deelt ze graag met iedereen, via haar boeken, haar websites en lezingen. Kijk op haar website voor meer informatie. 

 

 

Ook interessant